Hoe depressief ben jij?
”Hoe depressief ben jij?”, stond er in de mail die ik van mijn hogeschool kreeg. Na net mijn bed uit te zijn gekomen en de mail te hebben geopend, kwam het onderwerp zo op de vroege ochtend best hard aan. Ze vroegen mij in de mail om een enquête in te vullen over depressiviteit onder studenten. Ik besloot om de enquête maar in te vullen en te kijken hoe het er met mijzelf voor stond. Ook ik heb namelijk de laatste tijd wel eens last van depressieve gevoelens en ik ben daar zeker niet de enige in. In mijn omgeving lijden een hoop mensen aan depressiviteit. En met mijn omgeving bedoel ik leeftijdsgenoten, studenten, of zelfs nog jonger dat dat. Nu hebben veel mensen natuurlijk wel eens een dipje, of een wat mindere dag, maar een depressie gaat verder dan dat. Je voelt je ellendig, slap, nutteloos, en dat niet maar enkel voor een dagje.
Toen ik jong was hoorde ik ook wel eens over depressies, maar in mijn hoofd was zoiets alleen voor volwassenen. Naarmate de jaren verstreken, merkte ik dat depressies niet alleen bij oudere mensen voorkomen, maar dat het tegenwoordig ook onder jongeren veel voorkomt. Ik schrok ervan toen ik hoorde dat een vijftienjarig meisje uit mijn kennissenkring een ernstige depressie heeft en dat een vriendin van mij op haar twintigste een half jaar op bed heeft gelegen.
Ook tegen mij wordt vaak gezegd dat ik eens rustig aan moet doen. Ik wil immers altijd van alles doen. Zo volg ik een voltijd opleiding, heb ik een bijbaan, probeer ik vrienden en familie te onderhouden, ga ik naar allerlei evenementen en wil ik mezelf in mijn vrije tijd nog extra bijscholen. “Neem ook eens een dag vrij”, zegt mijn zus dan vaak bezorgd. “Dalijk word je ook nog depressief”. Helaas klinkt dat gemakkelijker dan het is. Ik wil altijd van alles doen en van alles kunnen. Dat is dan ook het probleem en in veel gevallen de oorzaak van depressiviteit. Altijd maar doorgaan en bezig zijn. Bang zijn om maar niet stil te hoeven staan, wat juist leidt tot stilstaan. Het overal online en actief moeten zijn en het eindeloos presteren leidt tot rusteloosheid. Belangrijke factoren hierin zijn social media, de grote informatiestroom via het internet en hoge eisen op werk en in het sociale leven.
Meerdere malen heb ik mezelf voorgenomen om eens wat minder actief te zijn op het internet. Ik heb dan ook besloten dat ik daar vandaag aan ga beginnen, maar natuurlijk wel pas nadat ik de depressie enquête heb ingeleverd via het internet.