“Hij verplaatst zich nooit in mij!”

lauravoets 17 mei 2016

"Het mannelijk brein komt overeen met dat van een autist." Huh? Ja, dat was mijn reactie ook toen ik dit voor het eerst hoorde tijdens een college. Beter gezegd kan een autistisch brein worden gezien als een extreme vorm van de mannelijke hersenen – en dat verklaart een hoop.

Allereerst autisme in het kort. De algemene symptomen van autismespectrumstoornissen zijn onder andere beperkingen in communicatieve vaardigheden, bemoeilijkte sociale interactie en dwangmatige rituelen. Ook vinden ze het lastig om beeldspraak te begrijpen. Ze nemen vaak alles letterlijk. Dus, wanneer je tegen een autist zegt: "Werp eens een blik naar buiten!"… Juist, ja. Zeer kenmerkend is dat autisten zich niet goed in anderen kunnen inleven: ze zien de wereld vanuit hun eigen perspectief. Dames, voelen we hem al aankomen? Begrijp me niet verkeerd. Ik vind autisme een zeer interessante ontwikkelingsstoornis en heb enorm veel sympathie voor deze mensen. Stiekem herken ik mezelf in veel symptomen en hoeft dit niet allemaal per definitie als beperking gezien te worden, maar goed dat is een andere discussie. Vandaag wil ik graag stil staan bij onderzoek dat is gedaan.

Studies wijzen uit dat vrouwen over het algemeen goed zijn in het herkennen van iemands gedachten en gevoelens, en hier met een passende emotie op reageren. Mannen daarentegen, oh well… die zijn goed in het bouwen van systemen en hebben meer natuurkundige en abstracte talenten. We kennen allemaal die ruzies wel: "Hij luistert nooit naar mij, het doet hem allemaal niets. Hij verplaatst zich nooit in mij! Waarom huilt hij niet als ik huil?!" Oké, die laatste gaat misschien een beetje te ver, maar jullie snappen mijn punt. Hiermee zeg ik niet dat alle mannen autistisch zijn of dat dit iets verkeerds is, het maakt wel het een en ander duidelijk: mannen zijn sociaal emotioneel gewoon wat minder goed ontwikkeld, ze kunnen er dus niet zo veel aan doen. Overigens niet alle mannen zijn semi-autistisch, er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Dus, de volgende keer wanneer vriendje/manlief weer veel te ongevoelig is en zich niet in jou verplaatst: hold your horses, een deel is biologisch bepaald! In plaats van te mopperen kunnen we beter reageren met een glimlach en de woorden: "Geeft niet schatje, jij kunt er niks aan doen." – brengt ze helemaal van hun stuk.