De basisbeursdiscriminatie van de Kinderombudsman

Brieuc 11 mei 2016

‘Arme studenten moeten weer basisbeurs krijgen’ last ik vanmiddag op metro.nl. Onze gloednieuwe kinderombudsman wil voor kinderen uit arme gezinnen de basisbeurs opnieuw invoeren.

Allereerst wil ik benoemen dat het invoeren van de basisbeurs voor uitsluitend arme kinderen discriminatie is. Nu al krijgen kinderen waarvan de ouders onder een bepaald grens zitten een (forse) aanvullende beurs. Mocht dit plan inderdaad doorgevoerd worden, dan moet er ook weer een grens bepaald worden. Stel dat dit 1.900 euro per maand voor een gezin van 2 ouders is. Hoe ga je dat verantwoorden tegen alle gezinnen die daar net boven zitten? Bijvoorbeeld een gezin dat forse medische uitgaven heeft en zo minder overhouden dan een gezin die onder de 1.900 euro zit?

Daarnaast wordt het ‘lenen’ op zichzelf als drempel genoemd, omdat arme kinderen dit niet snel zouden doen. Dit zou geen obstakel moeten zijn. Na je studie betaal je over een lange periode het geleende bedrag terug naar draagkracht. Dus als je niet direct een top baan vindt, verdrink je niet meteen in je schulden.

Natuurlijk zou het mooi zijn als iedereen kan studeren en iedereen dezelfde kansen kan benutten. Maar zo gaat dat helaas niet. Toch heeft de overheid systemen bedacht om een zo groot mogelijke gelijkheid te creëren. Hbo’ers en Wo’ers hebben recht op studiefinanciering en studentenreisproduct. Mbo’ers hebben hierop recht vanaf hun 18e, en vanaf 1 januari 2017 hebben minderjarige Mbo’ers die een bol-opleiding volgen, al recht op een studentenreisproduct.

Kansen genoeg dus, je moet ze alleen wel benutten.