Communicatie: “Maar je kunt toch al praten?!”

Charissa Barteram 23 mei 2016

Ik zag vandaag een tweet voorbij komen van HSPR (het pr-bureau van de opleiding Communicatie voor én door studenten met allerlei informatie binnen het vakgebied) dat de studenten van de opleiding Communicatie aan Hogeschool Leiden erg tevreden zijn over hun opleiding en als tweede uit de Nationale Studenten Enquête zijn gekomen. Vaak als je aan iemand vertelt dat je Communicatie studeert krijg je als vraag “ maar je kunt toch al praten?!”. Dit is één van de meest irritante vragen die je aan een communicatieprofessional (in wording) kunt stellen. Of je het nu als retorische vraag bedoeld of het voor de grap zegt omdat je wilt verbergen dat je niet weet wat Communicatie inhoudt. Mensen weten vaak niet waar een communicatieprofessional zich nou precies mee bezighoudt en onderschat het daardoor ook vaak.

Communicatie is meer dan alleen praten. Communicatie is informatie uitwisselen. Dit wordt gedaan door de zender die een boodschap wil overbrengen naar de ontvanger. Dit kan op heel veel verschillende manieren gebeuren. Online, offline, verbaal en non-verbaal. Eigenlijk communiceer je altijd; ook als je denkt dat je niet communiceert, communiceer je. Als je in gesprek bent met iemand en diegene praat tegen je maar jij maakt geen oogcontact en kijkt uit het raam, dan is het duidelijk dat je ongeïnteresseerd bent en daar hoef je dus niet voor te zeggen dat het je niet interesseert. Communiceren gebeurd via verschillende platformen denk aan social media, reclame op zowel de televisie of in een bushokje, de krant en flyers. Er zijn ook verschillende richtingen die je op kunt na de opleiding . Zo kun je bijvoorbeeld de wereld van marketing of public relations in maar ook een redacteur, woordvoerder of evenementenmanager worden, want ook dat staat in het teken van goede communicatie.

Kortom, je leert hoe en wat je met wie moet communiceren. Door de opleiding Communicatie te volgen leer je hoe je dit het beste kunt aanpakken en er komt dus wel degelijk meer bij kijken dan alleen ‘praten’.