Ze hebben het weer mis…

Chip Homan 29 apr 2016

Weet je wat raar is?

Je hoort nooit dat het stormt in weervoorspellingsland… of dat het KNMI in zwaar weer zit… Weerman die-en-die is er, na de zoveelste slechte voorspelling, als de bliksem uitgedonderd…

Raar is dat eigenlijk. Als je op je werk een aantal dikke missers maakt, wat je werk ook wezen mag, kan je echt een gesprekje met de baas verwachten. Met als volgende stap een verbetertrajectje. Blijven je resultaten uit dan krijg je je ontslagbrief, in de huisstijl van je bedrijf en een pontificaal bedrijfslogo erop. Iets met zout en open wonden.

Gisteren zaten onze aller weermannen en weervrouwen er weer faliekant naast. Niet een beetje, maar kilometers. De verwachte sneeuw afgewisseld met constante slagregen op Kingsland bleef uit en maakte plaats voor een zonnige dag inclusief blauwe hemel. Het was fris, maar ik mag toch verwachten dat ‘fris’ en ‘sneeuw’ niet hetzelfde icoontje zijn in de weervoorspellingsapparaat (Heet dat zo?). Mooi kut als je, op basis van de voorspelling, je kaartje voor Kingsland voor €3,- hebt verkocht op Ticketswap. Dit is, netals al die codes rood, wit, geel en blauw, killing voor bijvoorbeeld de horeca.

Het is alsof je een nieuwe salesproject op je werk opzet. Je maakt een winstprognose van €300.000,- op jaarbasis… Daadwerklijke winst? Een tientje! Kan toch niet?! Stel je bent bakker, je maakt deeg, je stopt het in de oven, wat komt eruit? Een broccoli…
Ok, ik geef toe, deze is wat vergezocht. Maar je snapt me denk ik wel.

Toch zien we ze elke avond weer op TV verschijnen. Eerst wel een half uur praten over hoe het weer die dag was geweest. JA HALLO, DAAR WAREN WE ALLEMAAL BIJ HOOR. Dat kan natuurlijk iedereen. Wat heb je daarvoor nodig? Aardig wat tijd over, een temperatuurmeter en een paraplu voor als het regent. Heb je dat allemaal niet, dan heb je alleen een raam nodig.

Vervolgens nog ff een voorspelling voor de volgende dag eruit persen: “Zonnig, met hier en daar een bui.”

Tsja, dat kan natuurlijk iedereen! Lekker alle opties openhouden. Beetje hetzelfde als:
“Kan je me komende zaterdag helpen verhuizen?”
“Ja ik kom je sowieso helpen tenzij ik er niet ben natuurlijk.”

Zullen we het weersvoorspelling maar gewoon skippen? Het is Nederland. Ga je een dagje weg dan neem je gewoon je winterjas, bikini, paraplu, parasol, snowboots, slippers, regenponcho, bermudabroek, zonnebril en skibril mee. Verandert het weer, dan zit het weer een keer mee!