Verkeersregelaars

Je kent dat wel dat ene kruispunt, waar de recht van de sterkste geldt. Nou ja, als fietser of snorder kun je toch altijd even wat sneller zijn of wat wendbaarder dan die auto’s en dan snel voorlangs schieten.
Het is een doodnormaal kruispunt, wat water, wat fietsstroken, wat auto’s van rechts die naar het station willen, anderen die langs het station willen rijden i.p.v. de tunnel induiken (want waar gaat die in hemelsnaam naar toe), wat trottoirs, wat winkels en kantoren in de buurt.
En daar opeens stonden er wat verkeersregelaars. Opeens zie je dan hoeveel fietsers op een normale maandag geen vakantie middag daar langs komen. En ja die fietsers zijn geen wachten gewend. Aan elke zijde stonden al gauw 20 tot 30 fietsers, die paar auto’s vielen er totaal bij in het niet.
Na even wachten mocht onze kant zich gaan verplaatsen, dat ging zoals gewoonlijk kriskras het kruispunt over. Onze kant had geen last van wachten, wij zagen de wegversmalling, het drukke verkeer en die regelaars die ons tegen hielden.
De andere kant had het zwaarder. Die zagen de wegversmalling wegens opbreken van de straat niet en achteraan zie je de verkeersregelaars ook niet. Ze hielden niet van wachten en je zag de moedige pogingen om snel er langs te komen. Zo kan je over de stoep gaan als man in een net pak. Of die moeder met de fietsstoeltjes nog op de fiets (gelukkig waren de kinderen er niet bij), dan ga je toch om de hele groep heen op de linkerstrook van de weg fietsen waar net de hele drommen van de andere kant, fietsers, brommers, scooters en een verdwaalde auto eraan komen, dus spookrijden. Want ja fietsers zijn niet gewend om te wachten en dat heb je niet ingecalculeerd in je reistijd en je hebt vreselijke haast.
Maar om dan je leven te wagen om vast te lopen op verkeersregelaars die van dat gevaarlijke recht van de snelste, slimste of wendbaarste een eerlijk gemanierde veilig kruispunt gemaakt hebben. Daar zou ik nog even over na denken.
Want eindelijk was het er even veilig, niet chaotisch, nou ja, afgezien dan van die fietsers die het nog niet door hadden dat een hogere macht de doorstroming regelde.
En als je het kruispunt in volle herstelde glorie wilt bekijken: kom naar de hoek Prinsessegracht en Bezuidenhoutseweg Den Haag. Neem een stoel mee en geniet van de rare capriolen van de fietsers daar. Vaak loopt het nog goed af ook.