Trots op onze koning!

Boanna 25 apr 2016

Beste koning Willem-Alexander, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Heb je nog wat leuks gekregen? Hebben je kinderen een ontbijt op bed voor je gemaakt? Hebben ze uit volle borst voor je gezongen en je daarna geknuffeld tot je ze de kieteldood gaf? Heb je rustig met een kopje koffie een stukje van je favoriete taart gegeten? Heb je je verjaardag kunnen vieren als een gewone man?

49 jaar geleden werd jij geboren als een gewone baby. Maar wel een gewone baby met een bijzondere titel. Vanaf je geboorte stond jouw lot al vast. Je groeide op als gewoon kind tot een gewone man. Maar wel een gewone man met een bijzondere titel. En juist die titel brengt veel discussie met zich mee.

Wij Nederlanders willen namelijk kunnen kiezen wie ons land regeert. En niemand heeft jou gekozen als koning van dit land. Gratis kreeg jij het in je schoot geworpen. Wij houden wel van gratis hoor, majesteit, maar dan wel voor onszelf.

Ben jij er wel blij mee dat je gratis deze titel hebt gekregen? Wordt er wel eens aan jou gevraagd hoe is het is om geboren te worden met het idee dat jouw toekomst al vast staat? Is het iets om jaloers op te zijn? Wat had jij zelf te kiezen? Natuurlijk kon je weigeren, maar doe je dat?

Ondanks dat het misschien geen keuze is ben jij in 2013 koning van Nederland geworden. Met het koningslied als dieptepunt en koningsdag als hoogtepunt werd jij onze koning, en wij omarmden je. Jij laat als koning zien waar jij voor staat. Jij staat bij elk bezoek met een stralende glimlach, met je knappe vrouw aan je zij, als die gewone man die je altijd bent gebleven. En dat is precies waarom wij van jou houden als onze koning.

Natuurlijk mogen we discussiëren over jouw rol, maar laten we dat op jouw verjaardag even niet doen. Laten we op jouw verjaardag niet zeuren over dingen als democratie en monarchie. Er valt genoeg te zeuren, maar dat doen we wel een andere dag. Vandaag is het hele land gehuld in oranje en vieren we met zijn allen feest. We vieren jouw verjaardag en we vieren ons land. Want wij zijn een trots land. En jij bent onze koning. Morgen discussiëren we weer. Proost!