Steeds maar weer…

Steeds maar weer Ajax en PSV in de titelstrijd in de Eredivisie. Feyenoord dat een goed seizoen belooft maar dat dan weer niet nakomt en weer rond de vijfde plek eindigt. Zelfs Kuijt kon het tij niet keren, ook al weten we zeker dat hij er zoals altijd alles aan gedaan heeft om zijn club kampioen te maken.

Steeds maar weer vertrekken de betere spelers van de topclubs in de Eredivisie naar het buitenland, waar ze meestal onder de verwachting spelen. Zoals Daley Blind van Ajax die nu als wisselspeler bij Manchester United wordt gebruikt. Er zijn maar een paar Nederlandse spelers die hun doel hebben bereikt, zoals Arjen Robben. Robben maakt nu zijn carrière af bij Bayern München in Duitsland, één van de vier beste clubs in Europa.

Steeds maar weer worden de Nederlandse clubs vroeg uit de Champions of Europa League gegooid. Heel leuk voor Go Ahead Eagles dat ze in Hongarije mogen voetballen, maar niet goed voor het Nederlandse voetbalimago. En in de laatste voorronde lootte Vitesse tegen Southampton, helaas. Ajax dat altijd weer slecht loot in de groepsfase van de Champions League, waardoor ze toch weer afzakken naar de Europa League. En gaan dan door waar de meeste Nederlandse clubs falen.

Steeds maar weer geldproblemen. ADO Den Haag krijgt nog geld van de Chinezen (ping ping, zoals de supporters zingen). FC Twente maakt geheime en verboden afspraken met investeerders, om uit de geldzorgen te komen. Maar dat werkte averechts en zorgde alleen maar voor meer problemen, waardoor ze puntenaftrek kregen in de competitie. En misschien zelfs hun licentie zullen kwijtraken, waardoor FC Twente geen betaald voetbal meer kan en mag spelen.

Steeds maar weer dezelfde namen in de promotie en degradatiestrijd. In de nacompetitie vinden we vaak Excelsior, Sparta, Cambuur, NAC en VVV. Deze mini-klassiekers leveren vaak mooie momenten. Doelpunten vanaf de middellijn, doelpunten in blessuretijd. Onrecht en geluk bepalen of een club degradeert of promoveert. Sparta heeft zelfs zijn eigen syndroom. Het Sparta-syndroom: steeds maar weer bijna succesvol zijn.

Het is steeds maar weer hetzelfde liedje in de Eredivisie en in de Jupiler League. Gelukkig zijn we gek op dit liedje en de kleine varianten die elk jaar (steeds maar weer) spanning opleveren. De laatste wedstrijden van Ajax en PSV zullen weer bijzonder spannend zijn. En of Excelsior of Willem II nacompetitie zal moeten spelen wordt pas in de laatste speelronde duidelijk.