Regendans op Nederlandse hitjes

pauline_165 25 apr 2016

Oude spullen zijn reeds van zolder gehaald, een groot kleed voor de vrijmarkt is gekozen, kaartjes voor een leuk festival zijn binnen, en het bier staat koud. Maar waar praten de meeste Nederlanders over als ze het hebben over Koningsdag 2016? Niet over de stad waar de Koning en de Koningin een aantal oudhollandse spelletjes komen spelen. Ook niet preventieve maatregelen die zijn genomen voor terroristische aanslagen. Nee, het meest belangrijke, wat de dag maakt of breekt, is het weer. Wij zijn niet gezegend met het beste klimaat waarin de zon vaak schijnt, de wind een warm zomerbriesje is, en neerslag nauwelijks valt. Nee, vaak komt het met bakken uit de hemel vallen, blaast de wind je van je fiets, en komt een regenbroek goed van pas. Zoals echte Nederlanders betaamd, vinden wij dan ook dat de zon onmisbaar is voor een geslaagde Koningsdag. Helaas hebben de weergoden iets anders voor ons in petto. Ons geklaag en gezeur is voor deze ene keer terecht: het wordt daadwerkelijk slecht weer met regen, wind, onweer, en hier en daar kans op een hagelbui. Om iedereen enthousiast te houden voor Koningsdag wil ik jullie graag een paar tips geven om positief te blijven. Goed, we kunnen geen biertjes drinken in het zonnetje, geen korte broek en hemdje dragen, maar wat kunnen we wel?

Ten eerste, zorg ervoor dat je de dag met gezellige mensen doorbrengt. Mijd mensen die klagen, en omring je met vrienden die houden van dansen, lachen, eten en drinken.
Ten tweede, wij zijn niet van suiker. Dus, trek een (regen)jas aan, warme laarsjes, en stoor je niet aan de druppels die uit de hemel komen vallen. Schuilen kan onder een paraplu of in een gezellige kroeg, en kleden kunnen bedekt worden onder een zijltje van plastic. Eenmaal natgeregend maakt het allemaal niet meer zoveel uit. Ikzelf ga voor een mooie oranje poncho. Helaas, tegen de regen zal ‘ie niet veel helpen, maar mooi oranje is niet lelijk.
Ten derde, probeer je kaartjes voor een festival niet meer door te verkopen. Naast dat je een kleine kans hebt dat er daadwerkelijk iemand is die, met niet al teveel verlies aan jouw kant, je kaartje wil overkopen, is het zonde! De organisaties zullen wel maatregelen treffen omtrent de weersvoorspelling. Verder wil je Koningsdag ook niet treurig en alleen thuis doorbrengen.
En mijn laatste tip, geniet ervan! Het is immers maar een keer per jaar Koningsdag, dus laten we die vieren zoals het hoort!