Referendum over de apocalyps
Na het succesvolle referendum over de zaligverklaring van Johan Cruijff maakt ons land zich in deze veelbelovende lente op voor een volksraadpleging over de apocalyps. De initiatiefplegers, die veelal afkomstig uit de hoek van de ‘alternatieve’ media, noemen het nu al cruciaal voor de democratie. Dit soort beslissingen wordt in onze parlementaire democratie veel te vaak aan het oog van kritische en bezorgde burgers onttrokken, aldus Jan Boos, het meesterbrein achter dit referendum. Boos stelt dat de gang van dit ‘stempelstuk’ door de eerste en tweede kamer een democratische farce is, en er uit naam van het volk dingen worden besloten, die het eigenlijk helemaal niet wil.
Het gaat uiteraard om een adviserend, niet om een bindend referendum. Wanneer de opkomst echter meer dan 2/3 (66,6%) bedraagt, kan het wel degelijk invloed hebben op het besluitvormingsproces, betoogt Jan Boos. In ieder geval is de apocalyps, die lange tijd onderbelicht is geweest omdat de gemiddelde Nederlander het niet direct in zijn portemonnee voelt, nu veel vaker onderwerp van discussie. En dat is pure winst, stellen columnisten, die haast over elkaar heen tuimelen om hun mening over het referendum kond te doen.
Vanuit sommige politieke partijen is er met instemming gereageerd op het aanstaande referendum. D66 ziet in de democratisering van de apocalyps een overwinning van het avondland en voert campagne met de slogan “Voor het eerst is het zelfgekozen einde voor iedereen binnen handbereik”. Als gevolg van de recente zelfdodingsepidemie onder publieke literators heeft dit standpunt van het ja-kamp vooral in de afgelopen weken behoorlijk aan populariteit gewonnen. Aan de andere kant stelt de PVV dat de apocalyps tot taferelen zal leiden zoals in de Syrische stad Homs. “Dat moeten we met z’n allen niet willen”, zei een woordvoerder van de partij. Zij worden daarin gesteund door de PvdD, die uit gelekte bronnen heeft geconcludeerd dat de ruiters van de apocalyps hun paarden niet de voorgeschreven rust gunnen en vaak op slinkse wijze de dierenrechten aan hun laars lappen. Onderwijl vinden de SGP en kleine christelijke partijen, dat we de beslissing aan de Heer moeten overlaten.
De uitslag zal op 5 juni worden gepubliceerd; de apocalyps zelf op 6 juni 2016 gaat hoogstwaarschijnlijk wel gewoon door.