PiekBelasting!

Ik weet het, ik weet het, ik ben niet de enige. Maar daar sta ik niet echt bij stil als ik zaterdagochtend gedesillusioneerd in mijn beeldscherm staar. Daar prijkt het poëtische ‘Deze site is niet bereikbaar’. Het is de site van mijn ‘vrienden’ van De Belastingdienst. Die konden blijkbaar niet raden dat er op zaterdag, deadline dag, nog tig duizend mensen hun cijfertjes willen inleveren. Die hadden blijkbaar geen testje gedaan op ‘piekbelasting’. Nee, natuurlijk niet.

De Belastingdienst gebruikt dit jaar, naast het huiveringwekkende ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, het pakkende ‘controleer, vul aan waar nodig en verstuur via mijnbelastingdienst’ als motivator. Maar hoe moet ik iets VERSTUREN als ik niet eens kan INLOGGEN. Het ergste is nog dat ik, als zij falen, zelf moet gaan leuren of ik alsjeblieft mijn hele financiële hebben en houwen mag overhandigen. En denk maar niet dat het alleen tijdens het jaarlijkse aangifteritueel zo gaat. Probeer voor de lol ook eens een rekeningnummer te veranderen. Mijn laatste poging was afgelopen november. Kansloos!

Nu ik toch bezig ben, nee dan de NS. Als dat geen vergane glorie is. De laatste nieuwe is om onverklaarbare reden midden in een weiland te stoppen en dan het geheel terug te slepen naar het startpunt. Als iemand een sigaret opsteekt op Schiphol kan het treintje niet door de tunnel vanwege rookvorming. En dan de blaadjes, die vermaledijde blaadjes. Nog zo ééntje, de internetaansluiting. Als je dat pakketje uitpakt, weet je het al. Hoe simpel ook, het gaat niet werken. Die monteur moet en zal komen, er is geen ontsnappen aan. Een gegarandeerd anticlimax momentje.

Maar hoe is dit eigenlijk voor die lieve mensen van De Belastingdienst, de NS, KPN en Ziggo? Kunnen die wel inloggen? Rijden hun treinen wel op tijd? Staat het thuisnetwerkje wel al voorgeprogrammeerd? Vast niet. En dat is best sneu. Dan werk je al bij zo’n toko, kun je je kop nog geeneens opentrekken ook. ‘Ha, een boete voor te laat aangifte doen. Ja dat hoort er bij, hé!’ ‘Ja sorry mop, iemand wilde roken op Schiphol, dus ik eet niet mee vanavond.’ En wat te denken van al die leuke verjaardagen. Het stralende middelpunt, van alle hoon. Nu ik erover nadenk, kan het dus echt nog veel erger. Gelukkig begreep De Belastingdienst dit ook al. Leuker wordt het gewoon niet!