Pics or it didn’t happen

Rosa S. 11 apr 2016

In de zomer slijt ik mijn dagen graag in Amsterdam, ook al ben ik erg reislustig. Last-minute aanbiedingen van bestemmingen die al jaren op mijn lijstje staan? Vrienden die me via WhatsApp kiekjes sturen van exotische oorden? Even ben ik geboeid, maar sporen van verleiding of jaloezie zijn niet aanwezig. Amsterdam is immers prachtig met haar festivals en gevulde terrassen die me evengoed het vakantiegevoel bezorgen.

Toch sta ik deze zomer op Schiphol, gehuld in een zomerse outfit. Ik loop door de vertrekhal en sjouw met mijn koffer richting de incheckbalie. Gelukkig heb ik alleen handbagage. Ik ben van plan om maar een weekje weg te gaan, dus veel heb ik niet nodig. Ik passeer een rek met kekke zonnebrillen en voel de verleiding om nog even te gaan shoppen in het SeeBuyFly-walhalla. Ook dit keer weersta ik de verleiding, maar voor de foto kan ik nog best een mooie zonnnebril gebruiken. Ik pak de meest opvallende uit het rek en houd mijn selfiestick in de aanslag. Het display van mijn telefoon vult zich met een vrolijke jonge vrouw met roze zonnebril en koffer. Op de achtergrond is het bord met de vertrektijden van vluchten te zien. Ik druk af en deel de foto op social media. Dan schakel ik mijn wifi en locatie uit. Ik ben op vakantie.

In de daarop volgende week breidde mijn fotogallerij op social media zich uit met foto’s van het strand, een cocktail op een roof terrace, een idyllisch straatje en een vijver met lelies waar net wat zwanen zitten te broeden. Ook de foto’s van mezelf in de hangmat en met mijn nieuwe buitenlandse vrienden ontbraken niet. De reacties die ik kreeg waren net zo cliché – maar toch ook wel weer mooi – als de kiekjes zelf. Van ‘Kon ik niet mee in je koffer?’ tot ‘Neem je wat zon en mooie mannen voor me mee terug?’.

Toch frappant dat ik in die week geen enkele bekende ben tegengekomen op het strand van Blijburg of in één van de met bloemen behangen steegjes in de Jordaan. Die cocktail? Die nipte ik in mijn ééntje weg in de skybar van het Hilton op het Oosterdok, maar gelukkig werd ik al snel vergezeld door een stel Zuid-Europese toeristen. Ook heb ik ontdekt dat het Rembrandtpark lijkt op een weelderige Engelse tuin waar zwanen hun eieren leggen op eilandjes en waar stadsmensen hun hangmat kunnen ophangen. Oh, Amsterdam wat ben je mooi. Ik zei het toch.