Nederland-Turkije

Qrishna Ramra 28 apr 2016

“Als Nederland tegen Turkije moet voetballen, voor wie ben je dan?” Deze vraag stelden we vroeger op het schoolplein. Een vraag ingegeven door twijfel aan hun loyaliteit.
Zij voelen zich gediscrimineerd en zeggen benaderd te worden als tweederangs burgers. In je gezicht doen ze aardig maar ondertussen stemmen ze Janmaat, Fortuyn en nu PVV. Die twijfel aan loyaliteit komt naar boven in de kwestie rondom het dubbele paspoort.
De kloof wordt nu weer pijnlijk duidelijk in het debat rond columnist Ebru Umar. Wit-Nederland bewondert haar moed en staat voor het fundamentele recht op Vrijheid van Meningsuiting, terwijl moslim-Nederland schreeuwt om respect en fatsoen en dat ze maar mag wegrotten ergens in een Turkse cel. Theo van Gogh gebruikte dezelfde belediging aangaande geiten en was bereid om aan een rechter uit te leggen dat hij refereerde aan een tekst uit de Hadith (uitleg bij de Koran) waarin de vraag gesteld werd, dat als een man na lange tijd in de woestijn aan zijn gerief wilde komen of het dan geoorloofd zou zijn om zich hiervoor tot een geit te wenden. Voor dit uitzonderlijke geval was het toegestaan. De gang naar de rechter werd Van Gogh elf jaar geleden in Amsterdam, afgesneden.

Een Marokkaans gezin vlucht naar Europa door bij Gibraltar het kanaal over te zwemmen. Hassan redt het: ‘Hoera, ik ben Europeaan!’ Hassan jr. redt het gelukkig ook: ‘Hoezee, ik ben ook Europeaan!’ Maar zijn moeder heeft het moeilijk. Ze lijkt de overkant niet te halen. Junior vraagt zijn vader in te grijpen. ‘Ah joh, laat maar verzuipen; ‘t is toch maar een Marokkaan.’

Als wij het gevaar lopen #moslimmoe te worden, zijn er gelukkig de #zeurpieten die jaarlijks hun duit in het zakje doen door blank Nederland te ontmaskeren als post-koloniale slavenhouders. Ieder weldenkend, goed ingelezen persoon met empathisch vermogen is tégen een Zwarte Piet. En alleen harteloze, kortzichtige, PVV-stemmende Tokkies zijn voor.

Als je een oplossing hebt voor dit probleem, dan heb je het antwoord op het Israël-Palestina conflict. Hoeveel liefde heb je voor iemand van wie je heilig overtuigd bent dat hij de vleesgeworden manifestatie van Satan op Aarde is? Terwijl de silent majority aan de zijlijn staat, voelt degene met de stelligste mening zich steeds meer geroepen zijn lelijke kop uit te steken. En dat mag!

Nu de oorlog steeds dichter bij huis komt, wordt die vraag op het schoolplein steeds prangender: ‘Als er een oorlog komt, vecht je dan voor of tegen Nederland?’