Helemaal klaar!

ben schaafsma 5 apr 2016

De vertegenwoordiger van het Uwv hield de deur naar de zittingzaal open en liet de man voorgaan. Dat vriendelijke gebaar bracht geen verandering in de norse trekken van de man. Hij was klaar met het Uwv.

Toen de rechter hem vroeg wat hij met de zaak die hij tegen het Uwv had aangespannen wilde bereiken bleek hij overal wel klaar mee te zijn. Ook met werken. Dat had hij zijn hele leven al gedaan. En niet achter een bureautje maar met zijn handen, zei hij met een blik op de Uwv-man die aan de tafel rechts van hem had plaatsgenomen.

Door een hernia had hij een tijd in de ziektewet gelopen, vertelde hij de rechter in het bouwvakkersjargon van de jaren zeventig. Daarna had hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het Uwv gehad maar die was nu ingetrokken. Hij was twee keer een half uurtje bij een verzekeringsarts geweest en die vond dat hij kon werken. Daar kon hij met zijn verstand niet bij.

De Uwv-man begon met te vertellen dat ze bij het Uwv echt wel hadden gezien dat de man van alles mankeert. Zijn eigen zware werk kon hij niet meer doen. Maar ze hadden nog wel andere banen in de computer die hij wel zou kunnen doen. Minder zwaar werk voor zijn rug en het levert bijna net zo veel op. Daarom kreeg de man geen arbeidsongeschiktheidsuitkering meer.

De man had ondertussen wat onderuit hangend naar de foto van de koning gestaard. Nu kwam hij overeind en richtte zich op luide toon direct tot de boodschapper van het slechte nieuws. Als het Uwv nog een baan voor hem had op zijn 57ste dan moesten ze de advertentie maar eens laten zien!

De procesvertegenwoordiger van het Uwv had wel erger meegemaakt. Geduldig legde hij uit dat hij wist dat de banen niet voor het opscheppen liggen. Maar we hebben er nu eenmaal met z’n allen voor gekozen om voor werkloosheid geen arbeidsongeschiktheidsuitkering te verstrekken.

De man werd weer wat rustiger toen de rechter hem naar zijn klachten en de behandeling vroeg. Hij had het duidelijk warm maar wilde zijn winterjas niet uitdoen. Toen de rechter hem vroeg of alles was besproken ging de man staan. De rechter vertelde nog dat hij binnen 6 weken een uitspraak kon verwachten, maar de man had de deurklink al in zijn hand. Hij was klaar met de rechtbank.