Gratis studeren? Jongeren kunnen wel meer willen!

Brieuc 13 apr 2016

Gratis studeren?! Wat ik nu dan in de krant las.. De jongerenpartij van de SP, ROOD, heeft onlangs een enquête onder jongeren gehouden waaruit is gebleken dat jongeren graag gratis zouden willen studeren. De jongerenorganisatie is er helemaal vol van, ze hebben zelfs de resultaten van het onderzoek aan de staatssecretaris aangeboden! Waanzin! Hoe zou dit dan in de praktijk moeten gaan? De overheid betaalt al het overgrote deel van de studiekosten, en als het collegegeld wat we nu betalen ook al zou wegvallen, en studeren dus gratis wordt, dan worden opleidingen wel heel laagdrempelig. Denk even mee: Als er geen collegegeld mee betaalt zou hoeven worden, dan ga je allemaal gelukszoekers krijgen die wel een ‘opleidinkje’ willen proberen. Nu moet je goed overwegen welke studie je wilt gaan doen, want anders steek je je vaak diep in de schulden. De druk, de ‘stok achter de deur’, zoals mijn vader altijd zegt, is dan weg. Het betalen van collegegeld is een hele goede financiële motivator voor mensen. Daar komt bij dat voor veel verschillende opleidingen gastcolleges worden gegeven, wat steeds lastiger zal worden als er door het afschaffen van collegegeld meer bezuinigd moet gaan worden..

Daarnaast zijn de oplossingen die de jongerenpartij ROOD naar voren brengt onzin. Gratis boeken? Hoe gaan we dat financieren? Er waren in 2015 662.800 studenten op het WO en HBO gezamenlijk. De gemiddelde kosten voor studieboeken voor een schooljaar zijn €600. Een simpele rekensom wijst uit dat dit om een kleine 400(!) miljoen gaat. En dan reken ik niet eens de bijna half miljoen MBO’ers erbij. Heeft de overheid dit geld zomaar liggen?

Tot slot vraag ik mij af wat het nut was van deze enquête. Het is precies hetzelfde als mensen vragen of ze liever gratis willen tanken of er voor willen betalen. Wat denk je dat mensen dan gaan zeggen: “Ach, sparen levert ook geen rendement meer, de overheid kan er vast wat goeds mee doen!”

Hele nuttige enquête, jongerenpartij ROOD, ik ben benieuwd met wat voor genialiteiten jullie in de toekomst mee op de proppen komen..