De halfzessers
Op donderdag 14 april zal de debuutroman ‘De halfzessers’ van Martin Navelkaas worden gepresenteerd. In het Amsterdamse gonst het inmiddels van de geruchten over de auteur, die naar eigen zeggen op autobiografische wijze kond doet van zijn ervaringen als salesmanager van Strohalm Duurzame Daksystemen, een bedrijf dat dakbedekking uit tuinafval produceert en de tegenvallende omzet met een agressieve acquisitiestrategie probeert te maskeren. ‘De halfzessers’ is volgens een persbericht het verhaal van ‘een veranderend Nederland, beheerst door prestatiedruk, onderwaterhypotheken, afgeschafte kinderopvangtoeslag, dalende Telegraaf-oplages, degenererende familieverbanden en ijzige werkverhoudingen’.
Hoofdpersoon is MKB-ondernemer Werther Strohalm, die na een mislukte poging als schrijver met frisse tegenzin het voorheen succesvolle familiebedrijf van vader Jef heeft overgenomen. Jef Strohalm heeft vanwege de continue uitbreiding van zijn huis in België het bedrijf aan de medewerkers overgelaten, en Werther treft een door marketingmanagers geleid samenraapsel van regeldrift en rondneukerij, een wereld waarin ‘weinig poëzie valt te herkennen’, aldus uitgeverij Gordelroos – een stel jonge honden gevestigd op het pittoreske hoofdstedelijke bedrijventerrein Amstel III, waar tussen het declarabel nuttigen van zuurdesembrood met radijs en mierikswortel ook nog weleens een boek wordt uitgegeven.
‘De halfzessers’ werpt wezensvragen op over de staat van Nederland, oreert een snobberige recensent die zelf ook nog een roman op de plank heeft liggen. Waarom moeten de medewerkers van Strohalm standaard tot half zes overwerken, terwijl de kinderopvang vaak om zes uur sluit? En waarom is de 21-jarige secretaresse Mandy, voorheen nagelstyliste, plots benoemd tot projectmanager Online, terwijl het klantgericht opnemen van de telefoon haar tot voor kort nog zwaar viel? En waarom zit topverkoper Martin niet op zijn plek? Is hij effe lunchen, of kunnen we ook gewoon zeggen dat hij in bespreking zit? Binnenkort zult u het weten. Navelkaas waarschuwt alvast: ‘In mijn roman staat de toekomst van ons land op het spel. Kies uw leasebak uit voor het te laat is’.