De dag die je wist dat zou komen

Heist 28 apr 2016

Het was weer Koningsdag. Je weet wel ‘de dag die je wist dat zou komen’. Ik kan nog steeds niet wennen aan de naam trouwens. Het is eigenlijk gewoon een kutnaam voor Koninginnedag. Net zoals TUI eigenlijk een kutnaam is voor ArkeFly.
Afijn, het doet niks af aan de schoonheid van de dag. 364 dagen per jaar verpieteren wij in calvinistische kleinzerigheid, máár op déze dag mag het allemaal. Op deze dag mag je openbaar op straat ‘heuuuujjjjj, hoooooiii’ roepen met de halve liters van je alcoholistische tante in je hand. Op deze dag mag je 50 cent meer vragen voor je oude Miele stofzuiger omdat je net drie nieuwe zuigmondjes had aangeschaft die je er voor de aardigheid toch bij doet. Op deze dag mag je verwassen oranje EK 1988 shirtje eindelijk de kast uit om de wereld te laten zien dat wij ook een keer fucking iets gewonnen hebben.

Ja ja mensen, dan mag het allemaal. Even is alles mooi. Even is de aarde plat en vallen alle uitkeringstrekkende randstadcriminelen gewoon van de aardbol. Even is de hoed van Depay net zo geaccepteerd als de hoed van Maxima. Even is Rusland een baken van mensenrechten en persvrijheid en toast je daarop met de zelfgestookte Wodka van je mattie Dimitri. Iedereen in Nederland wist dat alles oké was, iedereen behalve de weermensen. Och och och, wat waren die zuur zeg. Iedereen in Nederland stond op de Koningsdag-mailing maar blijkbaar was het bij de weermensen in de spambox terecht gekomen. Ik dacht dat we in Nederland best een goede sociale controle hadden maar onze eigen weermensen zijn er tussen alle redacties gewoon tussendoor geglipt. Weken voorruit voorspelden ze kommer en kwel en uiteindelijk was het zo wisselvallig als een borderliner die levenskeuzes maakt.

Ja rustig aan, het gaat me er niet zozeer om dat ze ernaast zaten, het gaat me erom dat ze niet doorhadden dat we collectief met z’n alle voorgelogen wilden worden. Tuurlijk weten we dat we in Nederland leven en dat we hoe dan ook het weer kut gaan vinden. Tuurlijk hadden we onze afgetrapte All Stars al klaarstaan. Tuurlijk hadden we een package-deal poncho + pilletje besteld bij onze lokale dealer. We weten het namelijk fucking zelf al, daar hadden we geen weerbericht voor nodig. Desondanks moet ik onze KNMI knakkers bedanken, ik heb namelijk een moraal gevonden. Onze weermensen staan namelijk symbool voor het huidige Nederlandse sentiment; we voorspellen dat het kut is, maar eigenlijk weten we het ook niet zo heel goed.