De 7 grootste treinergernissen

1. Overvolle treinen
Inmiddels ben ik er aan gewend, maar lange tijd is het een van mijn grootste treinergernissen geweest: overvolle treinen. Dan heb ik het over treinen die zó druk zijn, dat je het niet kunt helpen met je billen tegen een ander aan te wrijven. Zoveel mensen dat je niet boos kunt worden op die ene hand die per ongeluk tegen je borst aan tikt. Zo overvol dat je het beste twee stations eerder al naar de deur kunt lopen als je er bij het derde station uit moet.

2. Die ene treinreiziger…
Die bij een vrijwel lege coupé er toch voor kiest naast jou te gaan zitten. Waarom? Waarom zou je dat doen? Er zijn tientallen andere stoelen vrij. Waarom moet je dan per se naast mij gaan zitten? Volgens mij doen ze het gewoon expres.

3. Overstap missen
Niks zo vervelend als weten dat je je overstap gaat missen. Herken je dat? Je zit in de trein en hebt precies vijf minuten om over te stappen. In die vijf minuten moet je van perron één naar perron veertien – waar je al snel twee minuten over doet. Dan komt daar die ding dong en ja hoor, je staat “even” stil voor een rood sein. Je houdt de tijd panisch in de gaten en ziet die minuten gewoon voorbij kruipen. En dan weet je het: overstap gemist.

4. Mensen die tegen je praten als je je oordopjes in hebt
Oordoppen in de trein zijn een universeel teken dat je niet wilt praten, maar even een momentje voor jezelf nodig hebt. Dat iemand dan één keer iets aan je vraagt, oke. Twee keer kan nog net. Maar daarna nóg een keer? Hallo, zoek het lekker zelf uit.

5. Eten in de trein
En dan heb ik het niet over een bammetje of een stukje fruit, maar sterk ruikend voedsel zoals een patatje oorlog, een broodje döner of een turkse pizza. Bah.

6. Asocialen in de trein
Je kent ze wel: van die types die totaal geen boodschap hebben aan hun omgeving. Die luidruchtig praten in de stiltecoupé, ongegeneerd met “kanker” schelden of ladingen blikjes bier en afval achterlaten. Of nog erger, van die mensen die zich asociaal gedragen tegen het treinpersoneel en hun medetreinreizigers. Vreselijk.

7. Starende mensen
Last but not least: mensen die heel de tijd naar je kijken. Je voelt die ogen gewoon branden en élke keer als je opkijkt, heb je dat vreselijke, vervelende oogcontact. En als je dan subtiel via het raam wil checken of diegene nog steeds naar je kijkt, staart hij onafgebroken via het raam naar je terug.