Bye-bye bijbaantje
Geschrokken lees ik (met vele andere studenten) het nieuwsbericht, het minimumloon voor 21 en 22 jarige wordt afgeschaft. Hoera! Wat een feest, zullen de meeste onder ons denken, meer verdienen voor hetzelfde werk. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het nu niet zo dat alle 21-jarige hun bijbaantje gedag mogen zeggen, want een nieuwe 16-jarige aannemen is nu wel heel veel aantrekkelijker.
Oeps, even vergeten, werkgevers kijken vanuit een ander perspectief, nu we nog maar maximaal twee jaar met een flex-contract mogen werken en boven de 21 ook nog eens extra betaald zullen moeten worden. Worden 21- en 22-jarige massaal op straat gezet, want we kosten te veel. Meer verdienen zonder baantje dat gaat lastig worden.
Ik heb verschillende jong volwassenen gesproken vallende in deze leeftijdscategorie en als ze moeten kiezen tussen een hoger loon of geen baantje, o nee, dat is geen keuze, dat is oorzaak-gevolg relatie. Ze houden het liever zoals het is, uit angst straks geen bijbaantje meer te kunnen vinden.
Wat gaan wij 21-jarige dan doen, want we hebben geen werk, maar wel onze maandelijkse lasten, de huidige generatie 21-jarige heeft nog ”geluk” zij zullen waarschijnlijk net niet onder de nieuwe regeling vallen. Dus nu volop genieten van je jeugdloon, want het verschil verdien je later wel weer terug.
Maar de generatie 18/19-jarige van nu, die vallen in een dubbel gat, geen stufi nu en straks ook geen baantje meer. Hoe kan een modale student dan nog zijn kamer betalen, zijn boodschappen en zijn studie (om van feestjes nog maar te zwijgen). Lenen, lenen en nog eens lenen, dat wordt de oplossing van de toekomst en dan als we eindelijk een ‘echte’ baan hebben, met een ‘volwassene’ loon, dan mogen we eerst onze lening af gaan betalen. Dus zelfs al krijg je dan ein-de-lijk het volwassen loon, waar je zolang op hebt gewacht, je bent het toch weer kwijt. Of we er echt meer op gaan verdienen, op dat volwassene loon als 21-jarige dat is nog maar de vraag.