Zoekt en gij zult vinden

Jacqueline Oerlemans 7 mrt 2016

Even was er weer een hype op Internet: ‘Zoek de panda’. Eerst zat de zwart-witte Chinese beer verstopt tussen de sneeuwpoppen. Dat was een makkie. Later verscheen er een foto van een mensenmassa met een panda ertussen. Een vrouw had de foto boven haar wasbak hangen en besloot de foto ook viraal te laten gaan. Boven mijn wasbak hangt geen foto met een verstopte panda. Boven mijn wasbak hangt een spiegel. Daarin zie ik alleen mezelf. Daar heb ik al meer dan genoeg aan. De foto met de panda tussen de mensen is voor vergevorderden. Maar ik moet en zal haar vinden. Ik weiger te verliezen van een panda!

Iets of iemand zoeken is niets nieuws. Martin Handford heeft er hele boeken van gemaakt: ‘Finding Wally’. Ik kwam er mee in aanraking toen mijn jongste dochter onder narcose moest. Stikzenuwachtig was ze. Ik nog meer. De verpleegster stelde mijn dochter gerust en gaf haar het boek van Wally. Op die momenten wilde ik dat ik kon ruilen. Niet alleen om het boek. Als moeder wil je je kind beschermen tegen angst en pijn. En tegen het niet kunnen vinden van Wally. Mijn dochter heeft een aardje naar haar vaartje, zij moest en zou Wally vinden! Wally mocht mee naar de operatiekamer. Met het boek in haar handen werd ze verdoofd. Binnen luttele seconden gleed ze weg. Wally was het laatste waar ze aan dacht. Daarin verschilde ze van mij. Wally was voor mij namelijk absoluut het láátste waar ik op dat moment aan dacht. Daar lag ze, mijn kleine meid. Bewusteloos. Ik zag haar liggen en toch voelde het alsof ik haar even kwijt was. Tranen sprongen als vanzelf in mijn ogen. Een verpleger leidde me de operatiekamer uit. Ik had daar even niets meer te zoeken.

Ik werd gesommeerd te wachten in het kamertje van mijn dochter. Het leek langer te duren dan het in werkelijkheid geweest zal zijn. Eindelijk mocht ik mijn meisje opzoeken in de uitslaapkamer. Ik vond haar in haar bedje waar ze er zelf nog wat verloren bij lag. Ze was vijf tanden kwijt. Ze opende haar ogen en ontwaakte langzaam. Haar eerste woorden? ‘Mama, waar is Wally?’ Ze moest en zou hem nog vinden op die éne pagina. Ook al miste ze een handvol tanden, er bleven er nog genoeg over om in de Wallyzoektocht te zetten. Zoekt en gij zult vinden!