Un momento dado

Rogier Timmermans 29 mrt 2016

Na honderd jaar kreeg Einstein gelijk, veranderingen in de zwaartekracht veroorzaken rimpelingen in de ruimtetijd. Zijn Relativiteitstheorie uit 1915 klopt! Waar Einstein ook gelijk in lijkt te krijgen, zeker na afgelopen week, is met zijn citaat; ’Je kan problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze waarmee ze zijn ontstaan.’

Ook Johan had altijd gelijk; ‘je moet schieten, anders kan je niet scoren’, ‘als je een speler ziet sprinten, is hij te laat vertrokken’ en ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’, om maar een paar Cruijffiaanse waarheden te noemen. Met het overlijden van Cruijff verliezen we niet alleen de beste voetballer allertijden maar ook de grootste ambassadeur van Nederland.

Dankzij Johan kent de hele wereld Nederland, het land van houten klompen en molens, van vrijheid, gelijkheid en tolerantie. Een land waar we trots op kunnen zijn en zuinig op moeten zijn.
Maandag 21 maart was het al bekend, morgen wordt een historische dag. Dinsdag raast ongelooflijk dichtbij een komeet langs de aarde.., slechts op 3.400.000 kilometer afstand.., nou.., nog geen briesje was te voelen. Historisch werd de dag wel en adembenemend dichtbij.JE SUIS er zo klaar mee…

‘Geen reden tot paniek’, zei onze minister-president. Ik denk altijd als ik Rutte zie dat hij gaat vertellen dat zijn vader niet kon komen, vervolgens vaders speech houdt en afsluit met, ‘ik zal mijn vader de groeten doen’.
Er broeit iets op plaatsen waar het zou moeten bloeien. Het scheelt slechts een letter maar het is een wereld van verschil. Het laatste gaat over vooruitgang, het eerste zet alles stil.

De laatste periode zonder oorlog gaat terug naar het Romeinse Rijk, alleen in een heel klein dorpje was het weleens hommeles. IS het nou klaar? IS het voorbij? Of zijn we pas halverwege. De tachtig jarige oorlog duurde achteraf tachtig jaar en de eerste Wereldoorlog heette ook pas de eerste na de tweede.
Niet bang zijn, gewoon doorgaan, niet buigen, niet zwichten voor geweld. Het is makkelijk gezegd maar Parijs en Brussel liggen wel erg dichtbij.

Nog veertien jaar en dan gaan we naar Mars, op 3.400.000 kilometer, ik herhaal, op 3.400.000 kilometer vliegt een komeet voorbij… Ik weet dat we zonder ruimtevaart nooit de Tefal-anti-aanbak -laag hadden ontdekt maar misschien moeten we Mars even uitstellen.
Investeer, optimaliseer en garandeer veiligheid. Of zoals Johan zou zeggen; ‘Zonder vrijheid, kan je willen maar kan je niks’. Laten we zuinig zijn op ons land, zou Johan fijn vinden.