Te veel daklozen !

erik46 7 mrt 2016

Afgelopen week is het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuws naar buiten gekomen dat aantal daklozen in Nederland in 6 jaar tijd met 74% is toegenomen, zij schatten het aantal daklozen in Nederland op 31.000 personen.

Nu vind ik zelf al jaren dat CBS totaal geen kijk heeft op deze doelgroep en hoe ze aan dit getal komen is voor mij nog steeds een raadsel. Ze zeggen dat het de geregistreerde daklozen zijn, maar dan vraag ik mezelf meteen af, geregistreerd waar, sociale zaken, dag- of nachtopvang enz.?

Ik ben al heel wat jaren werkzaam als belangbehartiger voor deze doelgroep en kom in heel Nederland. Ik zie al jaren dat er meer daklozen komen en dat komt o.a. door de crisis maar zeker ook daar alle bezuinigen. Bezuinigen binnen de maatschappelijke opvang zelf, de afgelopen 5 jaar is het budget van de maatschappelijke opvang gehalveerd, van meer dan 500 miljoen per jaar naar rond 250 miljoen per jaar. Dan kan je op je 10 vingers uittellen dat het fout gaat.
Minder bedden om mensen op te vangen en minder personeel om mensen te begeleiden naar een gewoon huis. Daarnaast hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat er gewoon geen huizen zijn voor deze doelgroep!

Tussen 2004 en 2010 heeft het daklozenprobleem bij veel gemeentes en provincies prioriteit gehad en dat heeft best geholpen. Helaas is dat allemaal weer van kapot gemaakt door de verschillende bezuinigen, met als gevolg dat er nu weer meer mensen op straat leven.

Als ik naar de geschatte cijfers van het CBS kijk, moet ik aan de ene kant heel hard lachen, want ze weten totaal niet waar ze het over hebben. Ze roepen maar wat en dat getal mag nooit echt te hoog worden, aan de ander kant is gewoon om te huilen dat er nog nooit een echt onderzoek naar het aantal daklozen in ons land is uitgevoerd!

Ik zou aantal daklozen, zonder de illegalen, zeker schatten op het dubbele en misschien dat zelfs het driedubbele dichter bij de waarheid komt. Puur het feit dat er gewoon meer mensen op straat leven dan geregistreerd zijn. Als je vaak op straat komt zoals ik, kom je daar wel achter. Je zal de straat op moeten en echt mensen moeten gaan opzoeken om erachter te komen hoeveel er zijn en dit kan je niet van achter je bureau bepalen!

Den Haag wordt wakker, er sterven mensen op straat met dit beleid en dit willen we toch niet in ons beschaafde land ?