Opa Online

Jesse Logister 30 mrt 2016

Er zijn problemen op komst voor digitale senioren. Tot die conclusie kwam de seniorenorganisatie KBO onlangs. Opa staarde een tijdje naar het desbetreffende nieuwsstukje, negeerde alle social media share knopjes, en belde direct naar zijn zuster. Zij nam op en hij bromde het woord problemen. Zuster schrok. Het grootschalige AZC in Berkhout zou er toch niet echt komen, of had kleinzoon zich verstikt in een van die plastic Deen worsten. Een uitleg volgde. Daarna kibbelden ze verder over wat hun als digibeten te wachten stond. Moesten ze een cursus compjoeteren voor senioren gaan volgen of kwam het allemaal wel goed.

De digitale wereld is vluchtig en complex. Social media berichten vliegen iedereen onzichtbaar en in hapklare brokjes om de oren, om vervolgens zichtbaar uiteen te spatten op het digitale doek. Maar veel senioren zijn niet goed in staat om mee te surfen op die golf van digitale popcorn. Alles moet sneller, korter en flitsender, terwijl opa vaak liever even langzaam in zijn scootmobiel naar de buurman rolt voor een ouderwets kopje koffie, of een even zo ouderwets belletje pleegt naar zijn zuster.

Sommige digitale klusjes vallen voor hem nog wel te behappen, maar hoe moet het nou bijvoorbeeld met die online belastingaangifte. Nu zegt de belastingdienst dat de blauwe envelop toch blijft. Digibeten kunnen digitaal een verzoek indienen, als ze de envelop via de post willen blijven ontvangen… Allemaal kopzorgen, en die had opa na zijn pensioen nou net willen verruilen voor een beetje rust.

Toch is er ook wel rust in het leven van deze oude digibeet. Het is een leven waar de wil niet wordt tegengehouden door nog een klik. Het is een leven waar de rem er nog op zit. Zuster valt gelukkig aan de telefoon in slaap, voordat ze voor de derde keer kan beginnen over haar senioren zwemgroepje in De Waterhoorn. Deurverkopers en buitenlandse klusjesmannen gaan snel weer weg, nadat ze haastig hun taak hebben gedaan en alle aangeboden broodjes met zalm en filet americain hebben opgegeten. Nieuws wordt vooral gevolgd via het tv journaal, maar opa is voor het einde al in slaap gevallen.

Op het internet dendert de nieuwstrein ondertussen in volle vaart door. Een grote brand in Nibbixwoud doet even niet onder voor andere brandhaarden in de wereld, en in Obdam vindt iemand het eerste West-Friese kievitsei. De komst van de lente en het nieuwe leven worden er dankbaar gevierd.