Oorlog en vrede

Joas Bakker 16 mrt 2016

Sinds gisteren heb ik dienstplicht. Ik was verbaasd, maar blijkbaar wordt iedereen vanaf 17 jaar daar automatisch voor ingeschreven. Voorlopig hoef ik gelukkig nog niet te schieten; alleen in heel uitzonderlijke situaties kunnen dienstplichtigen worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat scheelt.
Geen idee hoe lang dat nog duurt. Poetin mag het weten. Als westerling voel ik me hartstikke veilig, aangezien onze grote vriend Obama nog altijd meer uitgeeft aan defensie dan de volgende negen op de lijst. Tegelijkertijd weet je nooit wat er gebeurt. Misschien worden we morgen wel geannexeerd omdat er in Nederland 30.000 mensen Russisch spreken, want papa Vladimir wil al zijn kinderen thuis. Die dienstplicht geeft dan zekerheid. Als we ooit massaal belaagd worden door Molotov-cocktails, Kalashnikovs en beren, dan staan er tienduizenden amateurs met mij op de bres om het vaderland te verdedigen.
Toch maak ik me zorgen. Bij de keuze tussen slaap en idealen delft dat laatste meestal het onderspit bij mijn generatie. Als er evenveel adolescenten op het slagveld staan als bij het NS-studententreinprotest, vrees ik dat we over een paar jaar allemaal Russisch spreken. Op zich geen probleem, zolang de vijand maar buiten de spits reist. De liefde voor bier delen onze staatshoofden al.

Die taal moet trouwens wel te leren zijn. Ik las vandaag dat er een speciaal vak Nederlands-Engels gaat komen, want we zijn te boers en houterig voor het origineel. Sander Dekker feels about nothing embarrassed or so. Was ik een paar jaar later geboren, dan had ik al die narigheid met three, free en tree niet mee hoeven maken. Als onze verre oosterburen ook zo’n programma opzetten, kunnen we allemaal in een mum van tijd feilloos met ze communiceren.
Wat zou Nederland anders worden onder het bewind van Moskou. Ik was laatst in oostblokland Slovenië en daar eet men chocoladetaart en centimeters dikke worst als ontbijt. Stukken beter dan onze saaie boterhammen met pindakaas. Als je de polonium vergeet is de Slavische keuken echt heel goed te doen.
Ook heb je dan ook niet al dat hele gedoe met die vrije verkiezingen. Levert ons Nederlanders uren extra op, evenals minuten zendtijd op het journaal, die weer besteed kunnen worden aan het ontwikkelen van je uitspraak van het Russisch. Bovendien zou je dan al vanaf je twaalfde liters wodka drinken. Dodelijk voor je hersenen, maar fantastisch voor de aardappelindustrie. De toekomst is zo slecht nog niet. Nazdrovje!