NK-spitsreizen enorme mislukking

Thomas Weemaes 10 mrt 2016

Was het de kou? Of kwam het door het reguliere opsta-probleem van de studenten? Van de bijna dertigduizend studenten die zich op facebook hadden aangemeld voor het ‘NK treinreizen tijdens de spits’ was op dinsdag weinig te merken.

Gewoontjes, zo was het op het station in Tilburg tijdens de ochtendspits. Mensen gingen naar hun werk of naar school, niemand nam de trein om NS dwars te zitten. Het is je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat universiteitsbesturen vorige week in overleg gingen met de Nederlandse Spoorwegen om het te hebben over een probleem. Een probleem dat iedere milieubewuste, geen auto hebbende en spitsreizende Nederlander aangaat: de volle treinen. De plannen zijn om de colleges van hogescholen en universiteiten later op de dag te geven, zodat studenten buiten de spits reizen.

Fritz Keijzer organiseerde via facebook een evenement als protest tegen deze plannen, namelijk ‘Het NK treinreizen tijdens de spits’. De bijna dertigduizend aangemelde studenten hebben het startschot om 7:30 blijkbaar gemist, want de ‘actievoerders’ waren niet te bekennen. Reizigers, kioskmedewerkers, conducteurs, NS zelf en servicemedewerkers van station Tilburg zijn het allemaal met elkaar eens: het is niet drukker. “Net als iedere dinsdag eigenlijk.”, aldus de kioskmedewerker. “Nu is het rustig, misschien komt het vanmiddag.”, zegt een servicemedewerker. Op de facebookpagina werd de starttijd van het evenement in de loop van de dag aangepast; 7:30 werd 17:00. Waarschijnlijk gebeurde dit nadat de organisatoren zagen dat het protest een mislukking werd. NS lijkt wel helderziend te zijn, want de avond voor de actie lieten ze weten geen extra treinen in te zetten voor het ‘NK’.

Ook tijdens de avondspits kon iedereen gewoon zitten. Voor Amsterdam Centraal staan zo’n twintig mensen te demonstreren, maar dat was het. De actie maakte dus weinig indruk. Wél is er voor hetzelfde doel een petitie opgesteld en daarvoor zijn al meer dan 44.000 ondertekeningen verzameld.