JC versus IS

Job Willems 29 mrt 2016

In deze week met de aanslagen in Brussel en het plotselinge overlijden van JC waren de praatprogramma’s op hun best. Vooral na het overlijden van Johan waren de mensen die hem gekend hebben (of konden in voetbaltaal) niet aan te slepen. JC was zo gewoon en benaderbaar gebleven.
Toch was JC ook een echte dondersteen hij rookte een sigaret op de plee en deed een kruiswoordpuzzel voor de wedstrijd. Soms dronk hij zelfs een paar baco’s na de training zei Aad de Mos. Tevens wist hij alles beter, ook van dingen waar hij geen verstand van had, wist hij graag z’n mening te ventileren. De anekdote dat hij een stratenmaker op z’n rug tikte en hem vertelde dat hij de stenen helemaal verkeerd in de straat legde en hem ging uitleggen op welke manier dit wel moest blijft hilarisch, hier zijn meerdere voorbeelden van. Toen bedacht ik me, zou Johan ook een theorie hebben om IS aanslagen te bestrijden? Ik denk het wel!

Hij had zo kunnen aanschuiven bij Pauw om te kenschetsen hoe dit probleem te tackelen.
Pauw: Johan hoe had dit in Brussel voorkomen kunnen worden? Johan: Het lijkt heel complex maar het is simpel, in het voetbal probeer je altijd te zorgen dat je vrijstaat en zij willen juist dat ze niet vrijstaan. Ofschoon het is moeilijk om iemand op te blazen als je niet bij anderen in de buurt bent. Wat we dus moeten doen is zorgen dat ze zoveel mogelijk vrijstaan door er geen verdedigers omheen te zetten. P: En hoe doe je dat in de praktijk? J: Door agenten te trainen deze mensen open ruimtes in te sturen, tevens moet de bevolking getraind worden om mensen met bommengordels te ontwijken, het draait dus om identificatie van de bommengordels door de politie en de bevolking. Met andere woorden als je weet wie diegene is kan je hem de juiste richting in duwen waar niemand is. In feite kan je hem dan gewoon laten lopen in een weiland met z’n bommengordel want daar kan ie geen kwaad. Ik bedoel dan kan hij ontploffen wat hij wil maar daar heeft hij alleen zichzelf mee. Een spits heeft ook vaak een verdediger nodig om van weg te draaien en als je dan er geen verdediger opzet kan hij niks meer, puur omdat hij z’n houvast kwijt is P: Is dit niet een beetje simpel? J: Heel simpel 2 dingen A) Voor de bevolking leren identificeren kijken waar ie heen loopt, dan reactie door weg te rennen B) Voor de politie, snel de terrorist begeleiden naar open ruimtes P: En voor mensen die niet snel zijn? J: Dat leer je op de JC Academy, sneller identificeren dan kan je eerder vertrekken!