Ik ben bang.

marlottesmink 23 mrt 2016

Bang is een woord dat men snel in de mond neemt als er iets is gebeurd. Bang is een woord dat gebruikt wordt wanneer er een zodanig grote gebeurtenis plaats heeft gevonden dat meerdere mensen, landen en organisaties er de klappen van voelen. Bang is een woord dat in de hedendaagse samenleving elke dag tenminste een paar keer voorbij komt, en dat is iets waar ik persoonlijk bang van wordt.

Vorige week nog voelde het als een overwinning. Een IS-terrorist, Salah Abdeslam werd opgepakt. Een van Europa’s meest gezochte terroristen werd overmeesterd en zit gevangen. De wereld was blij. De wereld vierde feest en Europa klopte zichzelf op de schouder.

Maandag 21 maart 2016, ‘Bom in hart Istanbul voedt angst voor meerdere aanvallen’, zo meldt de Volkskrant. De identiteit van de terrorist? Vastgesteld. Een 24-jarige jongen uit de provincie Gaziantep. En ja, hij was aangesloten bij IS, wordt vermeldt. Minimaal 4 doden en 36 gewonden, waarvan er 15 in het ziekenhuis liggen en er 4 nog voor hun leven vechten. Turkije ligt al maanden onder vuur.

Dinsdag 22 maart 2016. vandaag. Brussel, vliegveld Zaventem en een aantal metrostations. Gewonden, doden, nabestaanden. Op het NOS journaal komt het een na het andere nieuws binnen over nog meer hulpverleners, nog meer gewonden, nog meer waarschuwingen en nog meer beveiliging. Europa is – nogmaals – in opperste paraatheid en de terreurdreiging zorgt ervoor dat veiligheidsniveau 4 weer wordt opgeroepen: Brussel zit op slot. Scholen zitten dicht, ouders kunnen niet bij hun kinderen komen, want het is gevaarlijk.

Er zit zo’n onbegrijpelijk klein verschil tussen vreugde en angst. Het is een kwestie van een paar dagen waarin de hele wereld omslaat en ‘angst’ weer de overhand heeft. En dit maal is het zo dichtbij. Parijs was al schokkend, maar Brussel.. We spreken (grotendeels) zelfs dezelfde taal.

“The definition of humanity is: all human beings collectively; the human race; humankind. The definition of love is: a profoundly tender, passionate affection for another person. Combine these two and humankind will never be extinct. So please, dear humans of the world, make love, not war. Be gentle, be perceptive and make the world a better place.”

Ik ben bang, maar nog niet verslagen. Ik geloof in de mensheid, al maken we er nog zo’n bende van. Brussel, Istanbul, ik denk aan jullie, aan je slachtoffers, aan je nabestaanden, aan je verwoestingen. Maak van angst geen standaard, maar zet ‘t om naar rechtvaardigheid.