Hoe belangrijk vinden we onze gezondheid echt?

Ziektes overkomen je. Het is iets waarvan wij denken het niet in handen te hebben, alsof we overgeleverd zijn aan het lot. Als ons iets overkomt, dan gaan we er van uit dat de dokter de wonderoplossing heeft. Een pilletje, een drankje of een zalfje dat ons probleem als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Een snelle oplossing die zijn werk doet waardoor we weer vrolijk verder kunnen met ons leven.

Maar is zo´n snelle oplossing eigenlijk wel zo ideaal? Het gevolg van een onbalans in het lichaam wordt aangepakt. De oorzaak schijnt niet belangrijk te zijn. We zijn gewend aan een oplossing voor ieder kwaaltje. Wanneer we ergens last van hebben, dan proberen we de symptomen te laten verdwijnen. Er wordt dus pas gehandeld als het al te laat is. Waarom luisteren we eigenlijk niet naar het signaal dat ons lichaam geeft? Waarom proberen we de oorzaak niet weg te halen, in plaats van de gevolgen te bestrijden?

Hoewel ik niet zo´n zweverig type ben, ben ik het wel eens met de traditionele Chinese geneeskunde. Deze geneeskunde is compleet anders dan onze Westerse insteek. De Chinese dokters werden betaald wanneer hun patiënten gezond waren. Waren er patiënten ziek, dan deed de dokter zijn werk kennelijk niet goed en werd hij niet betaald. Deze dokters hielden zich dus vooral bezig met het gezond houden van hun patiënten door zich te richten op hun leefstijl en voeding. Het zorgen voor een sterk en vitaal lichaam is de basis voor het voorkomen van ziektes.

In ons Westerse systeem wordt alleen gefocust op symptoombestrijding. Slechte leefstijl en voeding worden niet aangepakt waardoor we juist vatbaarder zijn voor ziektes. Wat nu als de dokter ineens geen wondermiddel heeft voor een ziekte? Dan hebben we dus een probleem. Hiermee wil ik zeggen dat goed zorgen voor je lichaam zó belangrijk is. Laat pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden liever staan. Voed je lichaam, in plaats van het simpelweg te vullen met rotzooi. Cliché, maar een goede voeding, beweging en minder stress houdt je weerstand nou eenmaal sterk. Je hoeft je niet te laten overvallen door een ziekte. Gezond blijven heb je grotendeels zelf in de hand.