Donald J. Trump en zijn kleine handjes

De naam Trump horen we de laatste dagen wel erg veel. Je kunt niet meer om hem heen. Of je wilt of niet, je hebt een mening over deze bijzondere man. Hij vecht met worstelaars. Hij scheldt velen uit voor rotte vis, en schopt graag tegen andermans schenen. Maar is hij echt zo uniek? Of zagen we in het verleden al vaker van dit type krachtpatsers? Als je de geschiedenisboeken openslaat, kom je een Peruviaanse versie van Trump tegen. Die versie heette Capa J. Brutus. Deze man leefde rond 1200 na Christus en was een van de eerste koningen van de Inca’s. Niet te verwarren met Pacha J. Brutus die zo’n 300 jaar het koninkrijk op zich nam. Bij Trump én beide Brutussen beginnen hun tweede voornaam trouwens allemaal met J. Is dat toeval of niet?

Wat de “oude” Brutus en de “jonge” Trump ook gemeen hebben, is dat zij beiden opriepen tot opstand tegen de gevestigde orde. Trump schopt tegen Jan en Alleman, met name die in Washington D.C. In de Verenigde Staten zijn nu veel stellen “John and Mary” die het helemaal eens zijn met deze heldere en eenvoudige oproep van Trump tot verzet. Die mensen nemen zijn eigenaardigheden zonder meer voor lief. Kijk eens goed naar zijn gele kapsel én zijn kleine handjes. Het vraagt weinig verbeeldingskracht om de associatie te leggen met een tuinkabouter. Alleen het puntmutsje ontbreekt nog.
De tuinkabouter kent zijn oorsprong in Peru, rond 1200. De kabouter is niet meer weg te denken uit vele tuinen over de hele wereld. Stel je nu eens voor dat we begin volgend jaar een enorme grote tuinkabouter zien staan in de tuin van het Witte Huis! Trump als President van de “grote” Verenigde Staten woont dan met zijn prachtige familie in dit prachtige huis. Die familie past als gegoten bij dit huis, gelijk een Peruviaans bouwwerk. De tuinkabouter heeft een schep in zijn handje. Die schep symboliseert zijn geschop tegen de gevestigde orde. De tuinkabouter, meer dan levensgroot, staat niet op de grond, nee, die staat hoog verheven op een heilige tempel. Net als het Pantheon in Rome, zesenveertig meter hoog. Onderaan de tempel van Trump staat dan een mooi groot stenen bord, net zoals ze die in de Peruviaanse tijd maakten. In het bord is gegraveerd: “Donald J. Trump, who made the United States great again”.