De weifel schijf
Wat een ophef over de nieuwe schijf van vijf! Ik zit lekker op de bank met een bak chips. Op de achtergrond het acht uur journaal. De ene na de andere ramp trekt aan mij voorbij. Mensen spoelen aan op Griekse eilanden. Maar het nieuws van de dag is toch echt wel ‘De vernieuwde schijf van vijf!’ Mag ik effe bijkomen… Geschokt steek ik nog gauw even het laatste sjippie in m’n bek. Sjongejonge, wat een ellende, die nieuwe schijf van vijf. Jaren lang voedsel bestuderen om vervolgens tot de conclusie te komen dat we met maten moeten eten! Dat had ik ze zo ook wel kunnen vertellen! De heren geleerden veranderen om de zoveel jaren van gedachten. Rood vlees is al taboe! Hoe zit het met mijn broodje salami? Kan ik die over een paar jaar nog wel kopen?! Of moet ik nu vrezen voor mijn gezondheid? Vanaf morgen noten en zaden op mijn bord, zo maak je geen vrienden mam! De schijf van vijf is altijd al heel belangrijk geweest. Dat was ook al in 1953; het jaar van de introductie. Zeeland stond compleet onderwater, mensen spoelden aan, deze keer op Zeeuwse eilanden. Hét geschikte moment om de schijf van vijf te introduceren… Kwestie van prioriteiten, zullen we maar zeggen! 1981, de vernieuwde schijf van vijf. Belangrijkste verandering: wat heen en weer geschuif binnen de vakken. Zo… Daar hebben ze jaren lang over na gedacht. Tien jaar later later, 1991, belangrijkste verandering: nieuwe naam, ‘de maaltijdschijf’. In 2004 gingen ze terug naar de oude naam, opgeleukt met een sausje aanbevelingen! Nu in 2016 de nieuwe schijf van vijf, die eigenlijk niet zoveel anders is. Over kleine verschillen worden de geleerden het steeds maar niet eens. Mag ik alvast de naam van de nieuwe schijf introduceren?
De weifel schijf!
Rosanne de Jong