De luie student

marloesvh 10 mrt 2016

Deze ochtend werd ik uit mezelf redelijk vroeg wakker.Mijn tas had ik de vorige dag al ingepakt, zodat ik goed voorbereid naar mijn colleges kon. Ik haastte me naar school en plofte neer in een van de stoelen in mijn lokaal. Nog net voordat de les begon zag ik allerlei artikelen voorbijkomen op Facebook.

‘De studenten kunnen nog niet eens fatsoenlijk opkomen voor hun eigen belang. Ja, van achter hun scherm wel. Een stel luie donders zijn het! En deze mensen moeten zorgen voor een goede toekomst in ons land? Direct invoeren dat studenten in de spits vermijden!’

Dit is een van de vele reacties die ik voorbij zie komen in reacties onder artikelen die gaan over de NK-treinreisactie. Een van de koppen van een artikel luidt: ‘Studentenactie ‘NK-treinreizen tijdens de spits’ totaal geflopt’. Er wordt geroepen dat wij studenten van alles roepen, maar niet in actie komen. Er wordt geroepen dat wij alleen kunnen klagen, maar niet uit ons bed willen komen om actie te voeren. Pardon?! Te lui?! Ik durf te wedden dat de meeste mensen die dit over ons roepen zelf hebben gestudeerd in een tijd waar er nog studiefinanciering was. En ik weet dat deze studiefinanciering geen klein bedrag was. Nu dit is afgeschaft, zijn bijbanen nog belangrijker voor ons geworden. Want weet u, lang niet iedereen heeft het geld om te kunnen studeren. Voor dit geld moeten wij werken. Ja, werken, naast onze voltijd studie en onze stages.

Terug naar de ‘geflopte’ actie. Het feit dat heel het land het over deze actie heeft laat al zien dat deze actie hartstikke succesvol is. In alle media wordt erover geschreven. Op social media ontstaan er discussies tussen de studenten en de mensen die zelf van achter hun beeldscherm van alles over ons schreeuwen.

Mag ik u er ook even op wijzen dat er in de ochtend erg veel storingen waren. Treinstoringen, veroorzaakt door de NS. Zelfs wanneer we willen protesteren tegen ideeen van de NS lukt dat niet.

Nu heb ik ook nog een vraag voor de mensen die vinden dat wij makkelijk in de avond colleges kunnen volgen. Zorgt u er dan voor dat elke student minstens 6000 euro per jaar ontvangt? Wij willen graag, ondanks onze ‘luiheid’, kunnen studeren en kunnen leven als ieder ander ‘normaal’ mens in onze samenleving.

Oh, en als u zoveel last heeft van ons, gaat u toch lekker in de eerste klas van de trein zitten. Dan hebben wij ook geen last meer van u.