De fluwelen linker pantoffel van Daley Blind

Luuk Ehmer 30 mrt 2016

En dan bedoel ik niet de voetwarmers die hij ’s ochtends van de spierpijn per ongeluk onder zijn voeten heeft zitten. Nee, ik bedoel de linker pegel waarmee hij Robin van Persie een-op-een zette met Casillas op het WK 2014. En volgens mij is de linksbenige opvulling van Man. United het daar verloren. Schaamteloos zie ik hem bijna elke week weer schutteren, als ik al de moeite neem om een Premier League wedstrijdje aan te zetten waar de tranen spontaan van in mijn ogen schieten. Het is ongelooflijk, dat de stille motor van Ajax – die ook nooit subliem was en meer van zijn positie afweek dan dat hij functioneel inzetbaar was voor de ploeg – nu zelfs ook nog een dirigerende rol heeft ingenomen bij de leeuwen van Oranje.

Als je het mij vraagt, denk ik dat zijn kwaliteiten nog bij de gevonden voorwerpen van het stadion Itaipava Arena Fonte Nova in Salvador liggen. Op het moment dat Jack van Gelder mijn autoradio op had weten te blazen, is er niks meer over gebleven van Daley Blind en ben ik bang dat zijn achternaam het enige is waar men hem aan zal herinneren. Heeft ‘ie ook nog de pech dat zijn vader iets beter was en dus eigenlijk helemaal geen faam meer heeft om trots op te kunnen zijn. Klinkt erg negatief allemaal, maar zou iemand mij wakker willen maken uit deze nachtmerrie?

Hoe kan het, dat de hoogmoedswaanzin zo ontzettend hoog de lucht in is gestegen en dat iedereen blijkbaar heeft gezegd: “Daley, niet twijfelen, gewoon doen”. Hoe kan het, dat er geen enkele club, op FC Groningen na, heeft gedacht om de kwaliteiten van Daley Blind in te zetten om succesvol te kunnen zijn. Hoe kan het, dat een speler die niet snel, behendig, sterk- en ‘overall’ gewoon totaal niet in het profiel past van een Premier League speler, toch ineens bij de grootste Engelse club voetbalt? Je kunt hier een diepgaand onderzoek aan wijden, maar een uitgesproken mening lucht ook aardig op al zeg ik het zelf.

Tuurlijk kun je gaan twijfelen ‘of het wel een verstandigste keuze is geweest’, maar een topsalaris, de sterkste competitie van de wereld, de grootste Engelse club, geweldige medespelers… Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. Daley, dien je contract uit en kom terug naar de Eredivisie, voor jezelf, maar ook voor ons. Die fluwelen linker pantoffel komt vanzelf wel weer boven water!