Cruijff was een Berry

Wat een week..

Het is als kleuters in de zandbak. Bo, het mietje van de klas bouwt een zandkasteel. De gevoelige en fantasierijke jongen ziet in het hoopje zand een ruimteschip. Gefrustreerde Jerry, ziet in het hoopje zand een tekortkoming van zijn eigen kunnen, een bedreiging op zijn status en is jaloers.

Jerry wint, hij trapt het zandkasteel kapot, Bo huilt en kijkt wel uit de volgende keer. Jerry krijgt een reprimande van de Juf en laat Bo met rust. Bo begint opnieuw en Jerry gaat weer voetballen.

Dit is de mensheid in een notendop. Je hebt de creatieve jochies. fantasten, sensitief, overdacht maar zien af en toe ruimteschepen in de meest vreemde dingen. En je hebt ’Jerry’s’. wat lomper, ongenuanceerder,doeltreffender, minder gevoelig, pragmatischer, maar zien soms bedreigingen in dingen waar ze geen reet van snappen. De juf? die hebben we in de grote mensen wereld helaas niet.

“Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” Cruijff.

Gelukkig vergaren zowel Bo’s als Jerry’s na de kleuterschool een arsenaal aan kennis. Zowel in de praktijk als in de schoolbanken. De meest ambitieuze Bo’s werken later als uitvoerende in de kunstsector, de wat minder ambitieuze Bo’s werken in het onderwijs, de zorg of andere overheidsinstellingen. En dat is prima.

Ook Jerry’s komen over het algemeen goed terecht. De meest ambitieuze Jerry’s beginnen voor zichzelf in het bedrijfsleven, de wat minder ambitieuze Jerry’s werken in loondienst in het bedrijfsleven. En dat is prima, niks aan de hand.

“Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou” Cruijff.

Helaas zijn er Bo’s en Jerry’s (een zeer selectieve groep) die van het padje raken. Die zowel geen Bo als Jerry meer zijn maar veranderen in totale idioten. Zij hangen een bomgordel om en nemen onschuldige mensen mee op een mislukt ruimteschip nadat ze dreiging hebben gezien in dingen waar ze geen reet van snappen.

Gelukkig hebben we ook mensen die beide zijn, oftewel “de Berry’s” (een zeer selectieve groep).
“Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.” Cruijff.
Berry’s zijn mensen die hun creativiteit kunnen koppelen aan een pragmatisch en doeltreffend resultaat. Geen poespas, briljant in zijn eenvoud en uitgebalanceerd.

Cruijff was een Berry, zowel op het veld als in zijn analyses. Geen poespas, briljant in zijn eenvoud en uitgebalanceerd.