Beste mijnheer Samson,

Sylvia Peters 4 mrt 2016

Waarschijnlijk heeft u belangrijkere zaken aan uw hoofd, maar ik zit met een groot dilemma. Misschien kunt u me toch even helpen? Ik heb namelijk kortgeleden de glazenwasser geld gegeven omdat hij mijn ramen zou zemen. Alleen hij doet niets, mijn ramen zijn nog steeds vies. Denkt u dat het een goed plan is om als ‘teken van goede wil’ zelf vast de ramen te gaan lappen? Zodat hij ziet dat ik ze graag schoon wil? In de hoop dat die glazenwasser uiteindelijk toch ook zijn emmer pakt? Of vindt u dat de man gewoon moet doen waarvoor hij is betaald? Tenslotte heeft hij toch het geld aangenomen?

Misschien denkt u nu, waarom vraagt ze dit in godsnaam aan mij? Simpelweg omdat u ervaring heeft met dit soort dingen. Pas nog stelde u voor om een luchtbrug naar Nederland te openen, als ‘teken van goede wil’ naar Erdogan. Uw regering heeft Turkije toch ook geld beloofd? Als ik het goed heb, ging het om drie miljard, in ruil voor strengere grenscontroles en om de leefomstandigheden van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren? Turkije beloofde hiervoor zorg te dragen, maar net zoals bij de glazenwasser is er nog weinig van terecht gekomen. Dus nu gaat u zelf beginnen met de ‘ramen lappen’ ofwel serieus werk maken van de vluchtelingencrisis?
Wat zijn hierbij uw beweegredenen? Dat vraag ik me echt af, want misschien kan ik die ook projecteren op mijn glazenwasser? Humaniteit? Dat is een goed gebaar, dat valt niet te ontkennen. Maar waarom dan zoveel geld naar Turkije? De glazenwasser het geld laten houden en in ruil daarvoor bejaarden gaan wassen, dat is ook humaan. Maar mijn ramen blijven vies. Net zoals dat het vluchtelingenprobleem op deze manier nijpend blijft.

Ik denk dat ik het toch anders ga doen en misschien heeft u hier ook wat aan. Ik denk dat ik tegen die glazenwasser ga zeggen dat hij per direct mijn ramen moet gaan zemen. Zo niet, dan wil ik hem niet meer als glazenwasser en klaag ik hem aan. Misschien kunt u dat ook met Turkije doen. Belofte maakt schuld en een belofte niet nakomen is een kwalijke zaak. Het is misschien sneu voor de vluchtelingen, maar dat is het ook voor onze bejaarden. Die ga ik namelijk ook niet wassen in ruil voor het geld wat ik aan de glazenwasser heb gegeven.

Snapt u mijn theorie? Nee? Dat geeft niet hoor, u kunt gewoon aansluiten bij de grote massa die veel beslissingen van de regering ook niet begrijpen.