keuken uitdagingen

ippe galama 1 feb 2016

Een aantal jaar geleden werkte ik in een bijna twintig jaar oude professionele keuken. Hij zou dat jaar gelukkig volledig vervangen worden. Vol gebroken industriële tegeltjes, wit geverfde muren die na jaren zonlicht ietwat geel aandeden en overal onafgewerkte kabels en afvoerpijpjes. Het waren de littekens van een keuken aan het einde van haar levensduur. Over het algemeen werd alles wat stuk ging wel weer enigszins gerepareerd maar naarmate de verbouwing dichterbij kwam werd er steeds meer “opgelapt” dan daadwerkelijk gefikst.

Een goed voorbeeld was de pas. Een warmtebrug met hitte-elementen die de borden eronder warm hield terwijl de gerechten erop werden gebouwd. Dit apparaat werd twintig jaar lang elke dag met een emmer sop schoongemaakt. Wat prima was toen hij nog waterdicht was. Maar na tientallen onderhoudsbeurten en reparaties was die pas net zo waterdicht als een gratis regenjas op een outdoor-festival. De eerste zes druppels werden prima tegengehouden maar daar was ook alles mee gezegd.

Verder waren er ovens die Apache-helikopter geluiden maakten bij het opstarten en dan met loeiende motoren maar net een temperatuur van 180 graden konden vasthouden, een ijsvriezer die met een huis-tuin-en-keuken ventilator ondersteund moest worden om te blijven vriezen en koelwerkbanken die uit zichzelf OF 12 graden vroren, OF zichzelf verwarmde tot 32 graden. De laatste dagen voor de verbouwing was het net een aflevering van buurman en buurman waarbij alles wat stuk ging net zo lang van duct-tape werd voorzien tot het stuk schroot weer soort van werkte.

Enfin, Ik spring even vooruit. Naar de nieuwe keuken zo’n drie weken later. De eerste natte klap van de realiteit kwam pas ’s middags. Vrij letterlijk trouwens, toen het buiten begon te miezeren. We waren begonnen aan de voorbereidingen toen er langzaam een straaltje regenwater uit de gloednieuwe afzuigkap kwam lopen en een plas begon te vormen op ons splinternieuwe kookeiland. Mocht je je wellicht afvragen hoe een exploderende chef eruit ziet? Dan moet je je dichtbij een lekkende afzuigkap bevinden in een nieuw opgeleverde keuken. Onder het gelikte nieuwe uiterlijk gingen nog een boel kinderziektes schuil.

De nieuwe keuken bleek de eerste paar weken niet veel beter dan de oude. Daar wist je tenminste nog waar je op de oven moest slaan om hem aan de praat te krijgen. Uit ervaring kan ik je ondertussen vertellen dat het niet slim is op nieuwe keukenapparatuur te slaan met een nog smeulende chef in de buurt.