Kan Louis het nog?
Nog niet eens zo lang geleden straalde Louis van Gaal onoverwinnelijkheid uit. Landskampioen in Nederland, Spanje en Duitsland. UEFA Cup, Champions League en wereldbeker winnaar. Niet zo maar een klein prijzen lijstje! In 2014 had hij een zeer succesvol WK voetbal in Brazilië achter de rug waar hij met het Nederlands elftal een wonder verrichtte en als derde eindigde. Daarna vertrok Van Gaal direct naar Manchester United in Engeland om ook daar historie te schrijven. Iedereen, inclusief Louis zelf, geloofde dat hij deze traditie club weer naar het niveau kon stuwen waar het zo lang geheerst had maar sinds een paar jaar zo ver vandaan is geraakt.
Nu zijn we nog geen twee jaar verder en ondanks een financiële injectie van honderden miljoenen Amerikaanse Dollars van de clubeigenaren is de eens zo succesvolle en roemrijke club het lachtertje van voetballend Europa. Uitgeschakeld in het miljoenenbal van de Champions League. Worstelend en uitglijdend in de Europa League en diep zinkende in de Premier League.
Als Van Gaal blijft verliezen dan kan de clubleiding niet anders beslissen om deze succes coach van welleer met een gouden handdruk naar de zijdeur te geleiden en afscheid van hem te nemen. De gefrustreerde supporters morren en wijzen met z’n allen naar de eind verantwoordelijke, Louis van Gaal. Een trainer die elke week weer opnieuw pijnlijk moet constateren dat het niet loopt zoals hij voor ogen heeft. Maar waarom lukt het Van Gaal tot nu toe nu niet om zijn team te vormen naar zijn “filosofie”? Ligt het aan de spelers waarvan sommigen honderduizenden Euros per week verdienen maar op het veld niet de indruk wekken te weten waar ze mee bezig zijn? Is de generatie kloof tussen deze strenge trainer die werkt vanuit zijn aantekeningen boekje met vaste concepten en zijn jonge spelers te groot? Collega trainers zoals Guardiola, Klopp, Simeone, Cocu of De Boer zijn hooguit eind veertig en staan dichterbij de generatie van Playstation, goudkleurige Porsches, fleurige Louis Vuitton hoeden en lichamen vol met tatoeages. Zijn deze jonge, verwende en ver van de werkelijkheid af staande voetballers überhaupt nog wel te sturen door deze, bijna pensioengerechtigde, trainer? Kan Louis, met zijn stem verhef, wilde gebaren en veel eisende trainingen vandaag de dag nog wel de aandacht krijgen van deze of de aankomende generatie voetballers? Kan Louis het nog of zit hij binnenkort weer thuis, samen met Truus op de bank in plaats van met zijn huidige assistent Ryan Giggs?