Hondje ruilen op marktplaats

IreneBlaauw 18 feb 2016

De wereld wordt steeds gekker en gekker. En er gebeuren soms trieste dingen, die ik totaal niet begrijp, maar wel mijn nekharen van overeind gaan staan. Zo zat ik laatst Facebook rond te struinen, toen ik een berichtje las over een hond die op marktplaats aangeboden werd. Er stond nog bij dat de eigenaar graag een IPhone 7 ervoor terug wilde hebben. Een hond ruilen voor een IPhone, waar gaat dit heen? Is dit een misplaatste grap? Ik zet toch ook niet zomaar mijn vriendje op marktplaats omdat ik een nieuwe wasmachine wil? Of mijn oma voor een nieuwe mountainbike? Waar is al het gevoel voor waarde en liefhebben heen?

Ik vraag me dan echt af, of dit soort mensen wel begrijpen waar ze mee bezig zijn. Een hond is geen ding maar een dier met emoties. Een hond is een trouwe vriend, een huisgenoot, een lief familielid. Misschien is het je nooit op gevallen dat een hond altijd blij is als je weer thuis bent. Een IPhone komt daarentegen niet spontaan naar je toe om je lief te begroeten. En natuurlijk een hond doet weleens stoute dingen, maar een iPhone kan ook gaan updaten wanneer het jou niet uitkomt, of kan zomaar vastlopen.

Wat er verder nog in de advertentie staat, is dat het beestje lief, ingeënt, gechipt en ontwormd is. En oh ja, het beestje heeft ook nog een stamboom. Wie wil dat niet? Een hond met allemaal voordelen, het kost je alleen maar een IPhone 7…

En nog steeds vraag ik mezelf af of dit soort mensen geen fatsoen in hun donder hebben. Het is niet zo dat het goed te praten valt, als een beestje extra kwaliteiten of opties heeft! Al haal je je hond door de trimsalon, nog zet je een beest met gevoel niet op marktplaats! Nogmaals dit beest heeft gevoel en is geen ding met extra functies, zelfs niet als hij de krant elke morgen voor je uit de brievenbus haalt. Dus hoe haal je het in je hoofd.

Volgens de dierenbescherming is het zetten van je hond op marktplaats niet strafbaar maar wel erg triest. En dus kan de dierenbescherming niets doen. Toch hoop ik met mijn column men wel aan het denken te zetten. En hoop ik dat de mensen die graag een IPhone 7 willen, toch overwegen om hun tv of bankstel in ruil aan te bieden, en niet hun hun hond.