Amerika of Rusland?

Boris de Groot 22 feb 2016

Naar mate de jaren verstrijken begin ik steeds meer argwaan te voelen ten opzichte van de grootmacht Amerika. Eigenlijk is Amerika niet juist. Het gaat uiteraard om de machtshebbers uit de Verenigde Staten van Amerika. Hierbij ontzie ik het Amerikaanse volk en kan dit volk er niets aan doen.
Die alles overheersende en manipulerende grootmacht. Niets gaan de machtshebbers van deze natie uit de weg, vooral de leugen niet. Voorbeelden te over, kijk maar eens hoe ‘The US of A’ dagelijks de waarheid omtrent Syrië verdraait en ons kabinet daar als een mak schaap achteraan hobbelt. Traditioneel Rusland als grote boeman propaganderend.
Ja, we hebben een groot deel van onze hedendaagse vrijheid te danken aan onze geallieerde bevrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Laten we echter ook niet vergeten dat we deze vrijheid eveneens te danken hebben aan miljoenen Russische offers. Offers die we in het zogenaamde vrije westen moedwillig verzwijgen wanneer we jaarlijks onze bevrijders herdenken. Nee, als het om Rusland gaat zoekt het Witte Huis elke mogelijke reden om Rusland in diskrediet te brengen. Moord en brand schreeuwend omdat Rusland de Krim binnenvalt. Dat het volk op die Krim niet anders wil dan vanuit hun eigen identiteit onder de Russische vlag leven vergeten we voor het gemak.

Natuurlijk, Rusland kent ook een geschiedenis van autocratie, dictatuur en onderdrukking. Dit wil ik namelijk best geloven als je de periode Stalin tot aan Gorbatsjov ontleedt. De grootmacht Amerika gaat ook niet bepaald vrijuit. Korea, Vietnam en als we ietsje verder terug gaan zie ik ook een pikzwarte pagina slavernij voor me.
Het is al vaak geschreven. Kijk je naar de hedendaagse wereldpolitiek dan maakt Amerika er al lang geen geheim meer van de waarheid moedwillig te verdraaien. Het beticht Rusland er van internationale verdragen met de voeten te treden en heeft daarbij nogal wat boter op het hoofd. Rusland lijkt onderhand echter een van de weinige grootmachten die nou juist die verdragen respecteert.
Ik geloof ondanks alles onvoorwaardelijk in de goedheid van het Amerikaanse volk. Net zoals ik diep respect voel voor het Russische volk. Ik heb echter nog weinig vertrouwen in Uncle Sam en neig steeds meer om niet anders te kunnen dan geloof houden in de oprechtheid van de Russische machtshebbers gesymboliseerd door Vladimir Poetin.
Ik vraag u om eens neutraal te kijken naar hetgeen in deze wereld gebeurt en zeg eens eerlijk, wat vindt u? Amerika of Rusland?