Winnaar

Roon 4 jan 2016

Terugblikken en vooruitkijken. Het hoort erbij, deze dagen. Wie hebben er gefaald en wie waren de winnaars in het afgelopen jaar? Hoe hebben onze leiders in Den Haag het gedaan?

Ivo Opstelten zou de politie wel even hervormen. Helaas. Totaal mislukt. Zijn hulpje Fred bleek aan geheugenverlies te lijden. Dat is niet handig op een ministerie. Weg dus.

Minister Melanie Schultz van Haegen is van Infrastructuur en Milieu. Zij dacht dat ze iets aan het fileprobleem gedaan had. Helaas. We hebben een procentje economische groei en de files zijn langer dan ooit. Infrastructuur gaat ook over treinen. Maar als die niet rijden, dan hoor je mevrouw Schultz van Haegen niet. Dan laat ze haar staatssecretaris verzuipen in het moeras rondom het vaderlandse spoor.

Minister Jet Bussemaker is van onderwijs en cultuur. Zij koopt op eigen houtje, voor veel te veel geld, twee schilderijen van Rembrandt van Rijn. Tenminste, ze dacht dat ze er twee kon kopen. Helaas kreeg ze van haar collega Dijsselbloem maar centjes voor één schilderij. Uit frustratie jaagt ze docenten op de middelbare scholen in de gordijnen. Mevrouw Bussemaker vindt dat de grote scholengemeenschappen maar weer moeten opsplitsen in kleine schooltjes. Hadden die arme mensen in het onderwijs de boel net op orde, kunnen ze weer opnieuw beginnen.

Minister Edith Schippers en haar maatje Martin van Rijn hebben er helemaal een puinhoop van gemaakt. De zorg aan jongeren en ouderen hebben ze over de schutting gekieperd. De gemeenten mogen het voortaan uitzoeken. De mensen met een PGB mogen het niet meer zelf uitzoeken, dat doet de Sociale Verzekeringsbank tegenwoordig. Dat was de bedoeling, maar… mislukt.

En de baas van het hele spul blijft lachen. Altijd. Wat er ook gebeurd.

Is er dan helemaal niemand in onze regering die het wel goed gedaan heeft? Ja, er is er één. De man die niet is groot geworden in de slangenkuil van het Binnenhof. De man die zijn sporen heeft verdiend in de wetenschap. De man die zich niet meer met de politie mocht bemoeien, omdat Ivo dat zo graag wilde. De man die we het afgelopen jaar niet gezien en niet gehoord hebben. De man met de hoed. Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken. Hij heeft geen stokpaardjes bereden. Hij heeft geen stempeltje willen drukken. Hij heeft ons met rust gelaten. Hij heeft niets gedaan. Een voorbeeld voor alle andere ministers. Ronald Plasterk is de absolute winnaar.