Wat als de dag dat alles klopt niet bestaat?

IreneBlaauw 13 jan 2016

De Olympische Zomerspelen in Rio komen al aardig in zicht. Het lijkt wel of er extra druk op de sporters ligt nu Nederland niet deelneemt aan het EK voetbal aankomende zomer. Sowieso is de Olympische Spelen een hoogtepunt uit de sportcarrière van de sporters. Er wordt maandenlang naar toegewerkt en geleefd. Om die Olympische medaille te veroveren moet alles op die ene dag, op dat ene moment kloppen.

Voor mij komt: “De dag dat alles klopt” beladen en perfectionistisch over. Wat natuurlijk altijd door de media wordt opgepakt en vergroot. Wat betekent dat nu eigenlijk, een dag dat alles klopt? Moet ik dan als hardloper de race winnen met een bepaald verschil in tijd met de concurrentie? Of moet ik als roeier naast het winnen van de race ook het Olympische record met zoveel minuten verbeteren? Schrijven de kranten dan vol lof over mij? Ben ik dan een wereldhit op Youtube?

Ik ben dan ook wel benieuwd wat er gebeurt als niet alles op dat ene moment klopt. Als er geen Olympische titel wordt behaald maar een bronzen medaille, of als op 1 honderdste het Olympische record wordt gemist.

Wat zijn eigenlijk de eisen van: “De dag dat alles klopt?” Staat dit zwart op wit? Is het meetbaar, realistisch en tijdsgebonden? En wat gebeurt er als deze eisen niet behaald worden. Wat gebeurt er dan?

Hoe wordt dit opgepakt door de sporters, de trainers maar vooral door de media? Zijn we dan met zijn allen teleurgesteld, verdrietig of boos? Durven we blij te zijn met de prestatie die al heel bijzonder is, durven we trots te zijn er te staan op dat hoge podium. Durft de sporter blij te zijn met deze unieke ervaring? Het is toch immers een hoogtepunt uit de sportcarrière van de sporter, maar ook een hoogtepunt uit de Nederlandse sportcarrière. Vroeger was het motto op de Olympische spelen: “meedoen is belangrijker dan winnen.” Maar geld dit nog? Kennen sporters, trainers en kranten dit motto ook?

Wat kunnen we doen om minder kritisch te zijn. Om zo de extra druk die op de schouders ligt van de sporters te verlagen. Om zo een en al positiviteit te creëren bij de media bij welke prestatie dan ook. Ik denk dat de oplossing reel, haalbaar en zeker haalbaar is. De oplossing is dichterbij dan je denkt, aannemen dat de dag dat alles klopt niet bestaat.