Waarom maak je foto van me?
Op het Amstelstation stap ik samen met twee klasgenoten in de trein richting Maastricht. Na onze collegeweek hebben we eindelijk weekend en kunnen we naar huis. Halverwege Utrecht komt er een bezoeker aan onze vier-zit. Een stapeltje zakdoekjes met een papiertje erop wordt op het tafeltje neer gelegd.
De slechte Nederlandse zinnen zeggen genoeg, terwijl de man al verder is gelopen. Hij wilt dat wij de zakdoekjes kopen, om zo een extra zakcentje te verdienen.
Een kort gesprek over belasting betaling volgt, maar verder besteden we er niet veel aandacht aan.
Het duurt even voordat de man terug is. Beschaamd kijken we hem allemaal niet aan. Hij neemt z’n pakje zakdoekjes en z’n papiertjes weer mee. Bij de volgende vier-zit ontstaat wat rumoer. “Waarom maak je foto van me?” Vraagt de slecht Nederlands sprekende jongeman, het klonk niet eens boos, volgens mij snapte hij het gewoon niet.
Een andere, ook mannelijke, stem reageert statig en kortaf. “Jij legt dat hier, dus mag ik een foto maken.”
De slecht Nederlands sprekende jongen was weer door gelopen, duidelijk niet blij met de onbeschofte actie van de andere man.
Voldaan gaat de Nederlandse man weer rustig in z’n stoel zitten. Hij heeft gewonnen, denkt hij waarschijnlijk.
Maar de "dappere ridder" slaat terug. De donkere jongeman komt weer binnen lopen, hij pakt een iPhone 6 uit zijn tasje. Eentje die ik ook in mijn handen had. Duur ding, maar ik snap het wel. Als ik nog iets van geld over had en ik zou de wereld over moeten reizen, zou ik ook een telefoon willen hebben.
Hij draait zich om, met de iPhone in zijn handen. Net zoals de Nederlandse man eerder gedaan heeft, maakt de buitenlandse man nu ook foto’s van zijn tegenstander in dit milde gevecht.
“Ja joh. Maak maar foto’s,” zegt de Nederlander boos. Echt ongelijk kan hij de donkere man niet geven en dat lijkt hij door te hebben.
Met z’n iPhone nog in z’n hand loopt de donkere man weg. Waarna de rust wederkeert in de kleine coupé.
Zou hij deze gebeurtenis op z’n Facebook gaan delen? Zou hij aan het WiFi-netwerk van de trein zitten en er over gaan tweeten?
Ik weet het niet, maar dat is zijn goede recht. Net zoals dat het zijn goede recht is om niet door vreemden gefotografeerd te worden. Dus meneer de Nederlandse fotograaf: verwijder uw foto maar. U ging echt te ver.