Stappenteller

Boris de Groot 13 jan 2016

Sinds anderhalve week heb ik mezelf laten overhalen om een stappenteller te installeren op mijn slimme telefoon. Hij of zij – na wat ik nu weet is het volgens mij toch een hij – telt niet alleen stappen. Ik weet nu ook hoeveel calorieën ik verbrand heb, hoeveel kilometers ik heb afgelegd en hoe lang ik over dat alles heb gedaan. Kortom, een hij dus. Kan niet anders want alleen een man is autistisch genoeg om door te slaan in dit soort specifieke metingen en lijstjes.
Aanleiding om het ding te installeren was er eigenlijk niet concreet. Ik bedoel, ik ben sportief want sport minimaal drie keer per week. Ik heb geen overgewicht en ja, ik ben zoals elke man ijdel maar zal dat nooit toegeven. Nee, mijn lieftallige echtgenote is de boosdoener. Boosdoener ja. Sinds ik het kreng heb – voor de goede orde, de stappenteller – betrap ik me er op dat ik verslaafd aan het raken ben. Oordeel zelf.

Elke dag als ik op sta zet ik als eerste de teller aan. Elk uur kijk ik minimaal vier keer wat de stand is. Als ik niet tevreden ben over de stand loop ik een extra rondje door het kantoorpand en doe daarbij net alsof ik naar de volgende dringende vergadering moet. Mijn collega’s komen nu al spontaan naar me toe om me op het hart te drukken dat ik wat rustiger aan moet doen. Als ik vrij ben doe ik tegenwoordig alles op de fiets, mijn voormalige grootste vriend, onze auto, verdrietig achterlatend in de garage. Ik ben pas tevreden als er minimaal tien kilometer op de teller staat. Overigens heb ik in mijn wederhelft een net zo bezeten medestander gevonden dus het kan alleen nog maar krankzinniger wat onze nieuwe verslaving betreft.

Slapen doe ik ’s-avonds alleen als mijn stappenteller tevreden is over de dag. Zo niet, dan moet de hond er aan geloven en sleur ik hem vanuit zijn slaap mee voor een extra laatste rondje. Het beestje vertoont inmiddels alle tekenen van een nabije zenuwinzinking.

Hoe nu verder vraag ik me inmiddels af. Haal het onding van je telefoon af zou een nuchter mens zeggen. Dat is nou precies het antwoord waar ik niet op zit te wachten. Overigens stop ik nu met dit relaas want ik moet weer stappen gaan zetten. Moet u ook eens proberen zo’n stappenteller.