“Schoonheidsideaal”

aylahoutstra 16 jan 2016

We kennen het allemaal wel, het schoonheidsideaal. Het maakt niet uit waar je kijkt, tegenwoordig zie je het overal, in tijdschriften, op de televisie, via social media. Mijn benen zijn te dik, ik wil langer haar, mijn neus is te groot, mijn armen flubberen en ga zo maar door. Het is een ideaalbeeld wat we hebben, maar hoe ver gaan we nu eigenlijk voor het perfecte plaatje? En wat is daadwerkelijk het perfecte plaatje?

De laatste jaren is het schoonheidsideaal drastisch veranderd in onze samenleving, van een mooi maatje 36 naar een schoonheidsideaal maatje 32. Je kan er niet meer omheen, op instagram komen plaatjes voorbij van modellen, via de televisie zie je niet anders en dan nog maar niet te beginnen over de tijdschriften. Onder druk van social media zijn we gaan geloven in een onnatuurlijk, verknipt en onbereikbaar zelfbeeld.
Wij hebben door al deze framing een bepaald ideaalbeeld in ons hoofd, een ideaalbeeld waar flubber armen, een buikje en vollere benen not done is. Want willen we allemaal niet een prachtig figuur hebben? Maar we kunnen er helaas niet allemaal bijlopen als een topmodel en is dat erg? Nee absoluut niet!

Zo zag ik laatst een documentaire van de KRO over het verknipte schoonheidsideaal van deze tijd. “Vrouwen willen een mooi wasbordje met het liefst grote borsten, dat is biologisch bijna niet te doen, maar in de digitale photoshop wereld is alles mogelijk.” Werd er vertelt. Je krijgt een verkeerde indruk waardoor je de lat heel erg hoog legt, misschien wel te hoog. Eigenlijk maakt dit jou allemaal maar onzekerder over je eigen uiterlijk. We beginnen ons lichaam steeds belangrijker te vinden, maar zijn er steeds vaker ontevreden over. Zoʼn 80% van alle vrouwen zou antwoorden dat ze willen afvallen wanneer je ze vraagt ʻwat zou je aan jezelf willen veranderen.ʼ

Wij zijn voortdurend bezig met het beoordelen en beoordeeld worden van ons uiterlijk, maar als je eens goed nadenkt, is het schoonheidsideaal wat wij in ons hoofd hebben daadwerkelijk wel zo realistisch als we allemaal denken? Misschien moeten we minder kijken naar andere en meer naar onszelf. Wees trots op wie je bent en laat een ander jou nooit vertellen dat je niet goed genoeg bent, we hebben tenslotte allemaal een ander lichaam. Je bent goed zoals je bent.

– You Are Amazing Just The Way You Are