NORMAAL

Fons Nijpels 4 jan 2016

He, he, eindelijk weer terug naar normaal: een gewone week, gevolgd door een weekend van 2 dagen. We hadden 2 feestweken met weekenden van 4 dagen, en dat bracht mij een beetje uit het lood, in verwarring. Zo wilde ik op zaterdag 2 januari, met mijn volle vuilniszak naar buiten lopen, in de veronderstelling dat het maandag was, de dag dat bij ons de vuilnisman langs komt. Het gevolg was dat het hele weekend de zak stond te ruften op het balkon op het zuiden, waar de lage winterzon, toch nog aardig wat rottingsprocessen in gang zet in een met etensafval gevulde plastic zak, die als broeikas functioneert. We hadden nog 2 vrije dagen tegoed! Steeds dacht ik die zaterdag dat het maandag was, om mezelf dan onmiddellijk te verbeteren. Het was wel degelijk de dag om naar ‘Spijkers met Koppen’ op NPO-Radio2 te luisteren (nee, dat heet geen Hilversum 2 meer dommerik; wanneer raak ik daar nu eindelijk eens aan gewend?)

Maar na dat dubbele weekend werd het dan toch weer eens een gewone maandag, wasdag, en vuilnisafvoerdag. Toch wel lekker dat we weer terug zijn bij normaal. Opruimen die kerstboom met zijn vervelende naalduitval, en hoe heerlijk wat een ruimte geeft dat weer in de kamer. Vroeger struinden wij op zo’n dag de straten af om kerstbomen te verzamelen, om die dan op een leeg veldje langs de Amstel op een berg in de fik te steken. Dat was illegaal, dus niet zonder risico, evenals het verzamelen van niet afgegaan vuurwerk. Dat gooiden wij in het kerstbomenvuur, en het effect bleek altijd zeer de moeite waard. Maar er was altijd wel weer een buur die de politie belde (toen nog 5 x 8), en die kwam dan het plezier vergallen, en als je niet uitkeek werd je nog meegenomen naar het bureau ook. Die schande is mij steeds bespaard gebleven. Komt de politie nu nog voor zoiets? Denk het niet.

Enfin, een nieuw jaar begint weer als gewoon: wekker zetten, en aan de slag. Na de beste wensen aan de collega’s, de gewone routine weer opgepakt en proberen er maar weer wat van te maken. De middenstand kijkt al weer uit naar Valentijnsdag en carnaval. Zoals altijd, en intussen doen we gewoon weer normaal.