Net als mijn vader

Net als mijn vader.

Net als mijn vader Jan van der Spoel, heel lang geleden, bezorg ik nu brood.
Heerlijk vers, ambachtelijk brood. Hij zou het eens moeten weten, wat zou hij daar een lol om hebben.
Hij reed rond op een karretje van “van der Meer en Schoep” in Rotterdam Charlois en Rotterdam Zuid.
Schuddebuikend reed hij rond, zijn tasje op zijn buik. Het tasje waar “het boekje” in zat.
Netjes, en met een mooi handschrift, noteerde hij alle broden, taartjes, bolletjes en koekjes in dit boekje. Hij wist precies welke klant op welke dag jarig was. Die dag werden er extra lekkernijen ingeladen bij het magazijn van “van der Meer en Schoep”. Ook tijdens het rijden was de zijklep vaak open want hij wilde echt geen klant mislopen. Soms rolden de broodjes door die klep naar buiten maar dat deerde hem niet. Gewoon stoppen, laat de tram maar even wachten, Met het getingel van de tram op de achtergrond legde hij de ontsnapte bolletjes met zorg weer binnen en hij schommelde fietsend verder richting Brielschelaan.
Eind van de maand had hij een extra lange rit. De rit van de afrekeningen. Voor sommigen een drama maar niet voor ons.
Die avond was het thuis altijd feest. De meeste klanten gaven, van hun armoedig inkomentje, toch nog een fooitje. Want dat kunnen Rotterdammers wel; delen met mensen die hen altijd met respect behandelden.
Van dat fooitje kocht hij: 3 tompoesjes voor mijn moeder mijn zus en mij, 1 moorkop voor hem zelf en een zakje Engels drop om te delen. Toen was het echt Engels drop, nu smaakt het alleen maar naar suiker.
Dat geluk heb ik niet. Ik ben moeilijker te vinden, maar ik rijd rond in het mooie Hardinxveld-Giessendam. Ik heb een internet pagina, een productieformulier voor de echte ambachtelijke bakker en een bezorgformulier voor mij. De facturen gaan via de e-mail op de site rechtstreeks naar de klant. En de klant stort het naar de bank. Gaat allemaal gesmeerd (om maar in de broodtermen te blijven). Maar…..Eerlijk is eerlijk; het geleverde brood is heerlijk,
Het komt regelrecht uit de bakkerij en de taarten komen uit de banketbakkerij. Want, zo zeggen alle bakkers; Brood en Banket zijn twee heel verschillende dingen! Beiden verser dan vers en op de ambachtelijke manier gemaakt. Bestel eens, met de feestdagen hoef ik geen fooitje maar drie Engelse dropjes in een zakje zou ik hooglijk waarderen!

Kunstenares op de Dijk