Logische discriminatie

Christian Zwaans 21 jan 2016

Ik voel me sinds kort gediscrimineerd. Niet vanwege mijn huidskleur, maar vanwege mijn logica.
Blijkbaar zoek ik overal veel te weinig achter en is dat dom, racistisch en slecht. Zwarte Piet, negerzoenen, bruine basterdsuiker, de gouden slavenkoets en ga zo maar door. Ik heb daar nooit iets achter gezocht, nooit gemerkt dat de mensen die het in deze tijd gebruiken daarmee racistische of discriminerende bedoelingen hebben.
Maar blijkbaar voelen sommige mensen zich toch aangesproken. En omdat ze dat voelen, willen ze die dingen maar verbieden.
Ik ben daar over na gaan denken. Ergens kan ik me wel vinden in dat principe: als iets me niet aanstaat, net zolang er tegen in gaan tot het veranderd.

U kent het misschien wel, je bent aan het schoonmaken en opeens dringt het tot je door: je hebt een fles dikke bleek gekocht. Ik had dat moment vorige week. Mijn maag draaide om, niet omdat ik het per ongeluk ingeslikt had, maar omdat ik me begon te beseffen dat ik, als zogenoemde ”bleekscheet” en met een buikje, hiermee geassocieerd kon worden. Daarnaast ben ik allesbehalve geschikt voor het hechten aan vuile oppervlakten. Graag gewoon ‘schoonmaakmiddel’ op het etiket.
En zo vind ik ook blanke duinen uitermate vervelend om te horen. Ik weet dat ik blank ben, daar ben ik trots op. Maar ik hoef niet geassocieerd te worden met duinen. Één bezoek aan de duinen en je hebt de rest van de week zand in je auto, schoenen, sokken, neus en ogen. Één bezoek aan mij en je krijgt niets mee om me te herinneren.
Laten we het gewoon zandduinen noemen, zoals het is.
Maar ook blond bier. Dat ik blond ben, betekent nog niet dat ik met alcohol geassocieerd wil worden. We weten allemaal wat voor slechts er voortkomt uit alcoholgebruik. En dat komt niet voort uit mij. Gewoon ‘bier’ is ook duidelijk toch?
Wat mij ook erg tegen de borst stuit is het fenomeen blanke vla. Zoals gezegd, dat ik blank ben is nog tot daar aan toe, ik kon niet kiezen. Maar ik ben absoluut geen papperig zuivelproduct met toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Gewoon vla dus.
Laten we iets doen aan die belachelijke vooroordelen. Blanke duinen, blanke vla, blond bier, witgoed (is wit wel zo goed?), blanke lak (ik houd niet van lak), Goudse kaas (ik lust geen kaas), Sauvignon Blanc (weer die alcohol) en ga zo maar door.

Ik ben trots op mijn blanke huid, maar hoef er niet dagelijks en continu aan herinnerd te worden. Dank voor uw begrip.