Iraakse “Messi”.

Mark Aretz 20 jan 2016

U heeft het vast wel gezien of iets erover gehoord. De alleszeggende foto waar ik het over heb stond in de meeste dagbladen en werd wereldwijd gedeeld op sociale media. De foto van dat kleine kereltje met een Argentijns voetbalshirt aan met rugnummer 10. Zo te zien zelfgemaakt van een oud plastic tasje met blauwe strepen, met de naam van voetbalidool Messi achterop. De foto schijnt gemaakt te zijn in het noorden van Irak, een door oorlog verscheurde regio. Iedereen zal beamen dat dit een verschrikkelijke onwerkelijke omgeving is om te leven en om in op te groeien.
De laatste keer dat we wereldwijd geconfronteerd werden met een alleszeggende foto van een klein onschuldig jongetje bleek het om de drie jarige Aylan te gaan, het Syrische vluchtelingetje die was aangespoeld op het strand van Bodrum. Toen waren we met z’n allen te laat en konden we helemaal niets meer doen, behalve kijken naar een foto in de krant.
Deze keer gaat het gelukkig om een spelend kind. Op het moment dat een kind speelt en zijn gedachten verzet denkt het even niet aan armoede, oorlog, pijn of verdriet.
Voetbal verbroedert. Ondanks voetbal rellen, aapgeluiden in het stadion, racisme, matchfixing en omkoping bij de UEFA en de FIFA kijken wereldwijd miljarden mensen naar voetbal op TV of bezoeken wedstrijden in stadions en houdt het velen van ons dagelijks bezig. Over de hele wereld zijn alle voetballende kinderen eigenlijk hetzelfde. Ze willen zich allemaal identificeren met hun idool en dragen het liefst een voetbalshirtje met zijn naam achterop. Zo ook dit ventje, wonende in een onveilig en armoedig gebied.
Veel mensen, onder wie Lionel Messi zelf, zijn nu op zoek naar dit jongetje. Laten we met z’n allen hopen dat deze zoektocht slaagt want wat zou het mooi zijn als hij gevonden wordt en dat hij een echt voetbalshirt krijgt, liefst van Messi zelf. En dat hij daarna af en toe even weg kan dromen van de ellendige situatie waarin hij zich bevindt. Laten we met z’n allen hopen dat we deze keer niet te laat komen en in ieder geval iets kunnen doen!