”Grote bom op die AZC”

Daan jij bent mijn held. Wat was dat gedurfd zeg, die reactie op Facebook. Lekker veilig achter je computer, thuis, in het mooie Scheemda. ”Weg met die buitenlanders. Grote bom op die AZC.” Maar waarop reageerden Daan dan? Op een bericht van RTL over de lage benzineprijzen. Want ja die zal wel weer gaan stijgen door die rotasielzoekers. In Den Haag zullen ze de accijns wel omhoog gooien om die hordes asielzoekers te kunnen betalen. Dus een uitstekend idee. Bom op die hele handel, weg ermee.

Daan je maakt me boos, nee verdrietig. In gebrekkig Nederlands heb je de moed verzameld om eens even je ongezouten mening te geven. – Ik denk dat de meeste asielzoekers na een les Nederlands al weten dat het dat AZC is. – Vanuit een dorp waarin een op de veertig inwoners niet-westers is. Een op de veertig. Ja wat zal jij een last hebben van al die asielzoekers. Zo nu en dan zie je er een langs komen. Dan maak je het gordijntje voorzichtig open en ga je vlug weer in je stoel zitten. Snel op Facebook kijken wat er nu weer wordt gezegd.

Maar Daan is niet de enige. Trudy verbaasd zich enorm. Waarom? Al die asielzoekers krijgen gratis onderdak, gas, licht, water. En Trudy, ja Trudy moet van een uitkering alles zelf betalen. ”Ik kan maar beter m’n paspoort weggooien en me aanmelden bij zo’n AZC.” Wat Trudy vergeet is dat ik naar het werk ga om haar huur te betalen. Iedere maand weer ontvangt ze 970 euro, maar ja die asielzoekers krijgen alles en dat is niet eerlijk. Snap jij het nog?

Ik stel voor dat iedereen vandaag is een gesprek voert met een wildvreemde. Gewoon om iemand echt te leren kennen. Dan kom je erachter dat we allemaal mensen zijn. Met overeenkomsten en verschillen. En als je dan nog steeds iets vindt, zeg het dan ook. Wees dan een echte kerel Daan en zeg tegen die gevluchte Syriër met twee kinderen wat je van hem vindt. We maken onszelf knettergek en zijn hypocriet. Want stel jezelf nou eens de vraag. Wat nou als ik die Syrische man was geweest? Dan had je toch precies hetzelfde gedaan? Laten we hem welkom heten en zo snel mogelijk deel uit laten maken van onze maatschappij. Dat helpt niet door bakstenen door z’n ruit te gooien. Dan creëer je afstand, waarmee je helemaal niks bereikt.