Drenthe!

Mark Aretz 11 jan 2016

Drenthe? Vorige week lag de provincie, waar het gros van de automobilisten plankgas en met de handen voor de ogen doorheen raast om de grens over te gaan naar Duitsland, nagenoeg plat door ijzel. Steden als Assen en Emmen staan niet bekend als de gezelligste uitgaanscentra van Nederland en om ergens in een dorp genaamd Gasselterboerveenschemond een gesprek aan te gaan met een lokale agrariër is ook niet aan te raden want het dialect is onverstaanbaar. Drie uur in de auto te zitten en een hunebed te be-koekeloeren of om op zoek te gaan naar Berend Botje lijkt mij ook zonde van de tijd dus wat mij betreft toedeledoki.
Wie is Drenthe? Ooit basisspeler bij Feyenoord en aankoop voor de toekomst bij Real Madrid. Afgegleden naar een lager niveau bij Hercules en Everton en de bodem van de voetbalput bereikt bij Alania Vladikavkaz, Reading FC, Sheffield Wednesday en Kayseri Erciyesspor. Een prof-voetballer moet ergens zijn boterham met pindakaas of hagelslag zien te verdienen maar er zijn betere opties.
Hoe ging het fout met Drenthe? Hoe kan je, als voormalig Europees kampioen onder 21 en als beoogd basisspeler van het Nederlands elftal, je carrière in een mum van tijd zo enorm in een neerwaartse spiraal persen en uit het voetbalbeeld raken? Royston komt alleen nog in het nieuws als hij weer eens een overstap maakt naar een dubieuze club in Verweggistan, op zoek is naar een, het zijn z’n eigen woorden, “Nigger-kapper” in Vladikavkaz of zich bier drinkend in zijn Ferrari laat filmen! Wat het laatste betreft, een pleister op de treurige wonde is dat op de Russische snelwegen wodka een vaker gebruikte alcoholische versnapering is dan een biertje.
Waar is Drenthe? Ik vraag niet naar de eerdergenoemde provincie, anders raad ik u aan uw navigatie te gebruiken, maar na het nodige speurwerk blijkt onze Neerlands hoop in bange dagen tegenwoordig zijn vorstelijke salaris te verdienen in de zandbak bij Baniyas SC in de Verenigde Arabische Emiraten. Ja, ik merk het ongeloof bij U maar ook in deze zanderige en bloedhete omgeving speelt men betaald voetbal. Sterker nog, bij de buren in Qatar spelen we in 2022 zelfs het WK voetbal!
Wat te doen met Drenthe? Financieel heeft deze bijna dertiger absoluut geen klagen maar zou het niet leuk zijn als hij zijn kunstjes weer in ons eigen landje komt tonen? Als Ron Jans, trainer van PEC Zwolle, onlangs serieus gepoogd heeft deze speler terug te halen dan moet Drenthe nog steeds iets kunnen maar wie durft deze clown binnen te halen?