De ellende van Oud & Nieuw

Antonie Niessen 4 jan 2016

Ik had het jaar 2016 graag positief willen beginnen, maar na het optrekken van de kruitdampen bleef er weinig van mijn positieve gevoel over. In Utrecht zijn tijdens de jaarwisseling 60 auto’s uitgebrand en werden enkele “feestvierders” opgepakt omdat ze een spoor van vernieling achterlieten en voor overlast zorgden.
“Wat heb jij gedaan op Oudejaarsavond ?”
“Oh, ik heb wat dingen vernield en voor overlast gezorgd. Heerlijke avond gehad”
“Top, man”

Landelijk was het ook deze jaarwisseling weer een trend om hulpdiensten te bekogelen met vuurwerk. In Rotterdam werd zelfs de ME ingezet om hulpverleners te beschermen.
“Wat heb jij 31 december gedaan, gozer ?”
“Ik heb een top avond gehad. Heb een paar ambulancebroeders bekogeld met vuurwerk. Kicken, man”
“Stoer, gast. Volgend jaar doe ik ook met je mee”
Ook verloor een jongen in deze stad zijn hand, omdat hij het schijnbaar nodig vond om een spuitbus op te blazen. Twee andere jongens raakten hierbij gewond aan hun hoofd.
“Wat heb jij nou ?”
“Mijn hand is eraf omdat ik een spuitbus op wilde blazen”
“Jezus ! Klote, man”
“Ah, kan de beste overkomen. Handje meer of minder maakt toch niets uit”

In Noord Holland moesten de agenten honderden keren in actie komen voor vechtpartijen, vernieling, dronkenschap en het afsteken van illegaal vuurwerk, in Ridderkerk ontplofte een vuurwerkbom, in Oss werden politie-agenten gemolesteerd door een groep van 12 man, in Assen raakte iemand aan zijn hoofd gewond door het carbidschieten en in Winschoten raakte een amateur-knutselaar met vuurwerk gewond aan gezicht en hand. Meerdere mensen hebben vanaf nu één oog of twee ogen minder en in Den Haag hield de shariapolitie de wacht in de Schilderswijk, terwijl knuffelaar Jozias van Aartsen goede sier stond te maken bij de grote vuurwerkshow van de Staatsloterij.

“Wat vond je eigenlijk van de televisie op Oudejaarsavond, Anton ?”
“Verschrikkelijk. Nog nooit zo’n waardeloze programmering meegemaakt. Op NPO1 en RTL4 was het een komen en gaan van leden van de BV Fatsoensrakkerij. Met als absoluut dieptepunt een uur lang zendtijd voor de ”Lachende Geit” Marc-Marie Huijbregts. Dieper kan je als omroep echt niet zinken”
“Jawel hoor, Anton. Ik heb net gelezen dat Claudia de Breij komend jaar de Oudejaarsconference gaat verzorgen”
“Dat meen je niet. Wat een ellende. Na een lachende geit krijgen we een sprekend paard voor onze kiezen”